Máslo nebo margarín: Vědci konečne řekli pravdu o jejich vlivu na zdraví. Je to jinak, než jste si dosud mysleli

     
Monika Brešťanská
18. 8. 2025 ▪ 21:39

Máslo je jednou ze základních surovin české kuchyně. Patří do pečení, omáček, krémových polévek, pod kuře, nebo jen tak na čerstvý chléb. Mnoho lidí ho nahrazuje margarínem a jiní mají za to, že tento rostlinný tuk naopak zdraví příliš neprospívá. Vědci teď ale konečně řekli pravdu o jejich vlivu na zdraví.

Máslo a margarín se zásadně liší ve složení i vlivu na zdraví.
Máslo a margarín se zásadně liší ve složení i vlivu na zdraví.
Foto: Shutterstock

Volba mezi máslem a margarínem je věčný spor, který trvá snad od té doby, co margaríny na pultech obchodů najdeme. Jedna část strávníků nedá dopustit na klasiku v podobě másla. To má podle jeho zastánců plnější a „přirozenější“ chuť, a jde také o zdravější tuk. Naopak lidé, kteří preferují margaríny, nahlížejí na máslo jako na něco nezdravého. Těmto protichůdným názorům nahrává i fakt, že i názory vědců se každou chvíli měnily.

Máslo obsahuje nasycené mastné tuky , ...

Jsou živočišné tuky opravdu lepší?

Máslo má celou řadu výhod. Jde především o jednoduchý, „čistý“ přírodní produkt, který vzniká pouhým stloukáním mléčného tuku. Není tedy třeba žádného velkého průmyslového zpracování, ani žádných barviv, konzervantů nebo jiných éček. Hlavní složkou másla je mléčný tuk, který obvykle tvoří asi 82 procent celkového objemu.

Tento tuk je plný nenasycených mastných kyselin. A jelikož je jich opravdu dost, jsou také předmětem debat o tom, zda máslo nepřispívá k vysokému LDL cholesterolu v krvi. Vysoké hladiny tohoto cholesterolu přispívají k rozvoji kardiovaskulárních i dalších civilizačních chorob. Odborníci proto doporučují omezit příjem tuků, případně je nahradit těmi „zdravými“. Ty najdeme třeba v oříšcích, olivách nebo avokádu.

Máslo ale není jen tuk. Je také plné důležitých vitamínů, které navíc tuky k jejich vstřebávání potřebují. Patří sem vitamín A, D, E a K. Obsažená kyselina máselná také údajně prospívá střevní mikroflóře. Máslo tedy není automaticky jen špatné, protože je tučné. Je ale potřeba ho konzumovat s mírou.

Dnešní margaríny jsou spíše prospěšné, než škodlivé , ...

Nové výzkumy vyvracejí staré mýty

Kapitolou samou o sobě jsou margaríny. Dnešní rostlinné tuky jsou úplně jiné než ty před dvaceti lety. Dříve se totiž používal úplně jiný proces ztužování, při kterém se tvořily potenciálně nebezpečné trans-mastné kyseliny. I tyto kyseliny se podílejí na vzniku srdečních chorob nebo kornatění cév. 

Díky technologickému pokroku se ale margaríny v současnosti vyrábějí úplně jinak. Jejich základem je kvalitní rostlinný olej. Může být slunečnicový, řepkový, nebo třeba lněný. Díky těmto olejům pak margarín obsahuje i nenasycené mastné kyseliny, které jsou naopak prospěšné a fungují úplně jinak než ty nasycené. Kvalitní margaríny navíc obsahují i přidané vitamíny, rostlinné steroly nebo další prospěšné látky, které v našem jídelníčku často chybí.

Klíč je v rovnováze

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby příjem nasycených tuků nepřesahoval 10 % denního energetického příjmu. To znamená, že ať už člověk volí máslo nebo margarín, měl by s nimi spíše šetřit. Mnohem důležitější než tato volba je spíše co nejpestřejší jídelníček a správný poměr veškerých živin. Zdravých tuků by mělo být maximum a člověk je přijímá především z již zmíněných ořechů, semínek, z kvalitních rostlinných olejů nebo z avokáda. 

Co se týče samotné volby mezi máslem a margarínem, nemusíte z jídelníčku vyřadit ani jedno. Každá z těchto surovin má v kuchyni své poslání. Zatímco máslo je skvělé na pečení a vaření, margarín se zase lépe hodí na pečivo, nebo třeba do pomazánek. Dnešní margaríny jsou také lepší variantou pro všechny, kteří bojují s vysokým cholesterolem a snaží se upravit příjem tuků v jídelníčku. Na druhou stranu ti, kteří se margarínů doteď obávali, si mohou krabičku kvalitního ztuženého rostlinného tuku v obchodě s klidem zakoupit. Podle nejnovějších studií je totiž v některých případech zdravější, než samotné máslo.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zdraví Potraviny Věda
Zdroj: Vimcojim.cz, Who.int, iDnes.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější