Ingredience


Toto koření polévku úplně zabije

Šéfkuchaři varují: Jedno koření polévku úplně zabije. Češi ho používají po kilech

12. 10. 2025 • Hana Smětáková

Polévka může být silná, voňavá a plná chuti. Pokud do ní ale dáte jedno konkrétní koření, její potenciál zcela narušíte. Této...


Tímto drinkem nastartujete svůj den

Od výživového poradce jsem dostala tip na ranní drink. Zhubla jsem díky němu 4 kila a mám víc energie než po 2 kávách

26. 9. 2025 • Hana Smětáková

Říká se, že ráno dělá den. To, čemu se věnujeme po probuzení, má zásadní vliv na to, jak se budeme cítit po celý den. Většina z nás...


Díky soli zbavíte troubu nečistot

Obyčejná sůl dokáže vyčistit troubu během pěti minut. Stačí ji správně použít

25. 9. 2025 • Hana Smětáková

Při úklidu domácnosti máme dvě možnosti. Buď sáhneme po chemických přípravcích, nebo si zkusíme pomoci běžně dostupnými...


Jak zajistit, aby chléb vydržel dlouho čerstvý?

Jediná ingredience do chleba zajistí, že vydrží čerstvý týden bez plísně

24. 9. 2025 • Petr Eybl

Chléb se řadí mezi nejzákladnější potraviny. Není tajemstvím, že jej lidé konzumují již po dlouhá staletí.


Tento olej je prospěšný pro zdraví

Češi začali kupovat tento levný olej. Má účinky drahých doplňků a zlepšuje zdraví

24. 9. 2025 • Hana Smětáková

Pro naše zdraví je důležité dbát na dostatečný příjem veškerých živin. Kromě sacharidů a bílkovin si proto musíme pohlídat i...


Tato jídla dříve stála pár korun

Tato klasická česká jídla jsme si dřív kupovali v bufetu za pár korun. Dnes si je mladí objednávají za přemrštěné ceny v restauracích

20. 9. 2025 • Hana Smětáková

Kdysi se tato jídla řadila k rychlému občerstvení a byla dostupná v závodních jídelnách nebo třeba v bufetech na nádražích. Postupem...


Jak docílit krásně zelené brokolice?

Jak vařit brokolici, aby neztratila barvu a chuť. Do hrnce přidejte tuto běžnou surovinu, radí šéfkuchař

10. 9. 2025 • Hana Smětáková

Brokolice rozděluje lidi na dva pomyslné tábory. Zatímco jedni tuto zeleninu nemají v oblibě, jiní ji milují a s chutí ji zařazují do...


Klasický český řízek je stále jedním z nejoblíbenějších pokrmů u nás.

Tajemství křupavého řízku. Šéfkuchař prozradil, co přidat do strouhanky místo soli

10. 9. 2025 • Marek Morafcsik

Každý kuchař ví, že kvalita a chuť pokrmu nezávisí jen na surovinách, ale i na správném postupu a trpělivosti. Objevování nových...


Tímto způsobem docílíte nadýchané rýže

Rýže jako z restaurace: Neslepuje se a je nadýchaná. Tajemství je v jedné kapce navíc

9. 9. 2025 • Hana Smětáková

Uvařit perfektně nadýchanou rýži, která se nebude slepovat a zároveň bude skvěle chutnat, je umění. Ačkoliv by se mohlo zdát, že...


Vůni jako z luxusního hotelu si můžete vyrobit snadno doma.

Jediný trik, díky kterému budete mít doma voňavo jako v luxusním hotelu. A zvládne to úplně každý

7. 9. 2025 • Petr Eybl

Vůně se řadí mezi nejsilnější a nejrozmanitější smyslové vjemy, se kterými se lidé mohou setkat. Dokáže ovlivnit emoce, chování a...


Proč nezahušťovat omáčku moukou či smetanou?

Šéfkuchař odhaluje, proč by omáčku nikdy nezahustil moukou nebo smetanou. Místo toho používá tento zdravý a levný trik

7. 9. 2025 • Petr Eybl

Ve značné části světových kuchyní se omáčky zahušťují smetanou, škrobem nebo moukou. Výjimkou není ani ta česká, kde je mouka i...


Některé české speciality si oblíbili i Francouzi či Španělé.

České speciality dobývají Španělsko a Francii. Češi už dávno zapomněli, jaká je to pochoutka

23. 8. 2025 • Petr Eybl

Sladké pochutiny se mohou obecně těšit z velké obliby. Pro každý stát je typická jiná specialita, nicméně vlivem globalizace se tato...


I z jedné ingredience lze připravit velmi chutný pokrm.

Tvrdil, že umí vařit jen s jednou ingrediencí. Výsledek všechny překvapil a restaurace ho teď žádají o recept

19. 8. 2025 • Petr Eybl

Naučit se připravovat některé chody nemusí být vůbec složité. Víceméně každý zvládne uvařit, upéct, usmažit nebo ugrilovat nějaké...


Jak vyrobit domácí repelent?

Sousedka mi prozradila trik na odpuzování hmyzu. Díky ní nemám za celé léto jediný štípanec, funguje to lépe než chemické spreje

13. 8. 2025 • Petr Eybl

S příchodem prosluněných jarních a letních měsíců se příroda probouzí. Bohužel se to však netýká pouze prospěšných živočichů a...


Život za socialismu se v mnohém lišil

Kvíz: Kdo ví, co to byl Tuzex, zvládne tento kvíz levou zadní. Mladí nemají šanci

8. 8. 2025 • Hana Smětáková

Máte ještě v živé paměti fronty na bonové knížky a vůni novoty, kterou měla každá věc v Tuzexu? V tom případě jste pravděpodobně...


Účinnou aviváž si dokáže vyrobit každý.

Zapomeňte na aviváž. Češi začali používat levnější náhradu a prádlo je měkčí a voňavější než kdy dřív

6. 8. 2025 • Petr Eybl

Asi každý chce, aby jeho prádlo bylo po vyprání hebké, voňavé a celkově co možná nejpříjemnější na dotek. Proto si lidé oblíbili...


Vytahujte ze své myčky podobně lesklé a precizně umyté nádobí.

Dala jsem do myčky trochu této levné ingredience. Nádobí mám teď zářivě čisté a bez šmouh

5. 8. 2025 • Martina Minaříková

Za špatně umytými skleničkami a dalším nádobím většinou nestojí nevhodně vybraná mycí tableta, nýbrž tvrdá voda, ulpívající zbytky...


S touto rybou se setkáte prakticky ve všech supermarketech

Češi ji jedí ve velkém. Za nízkou cenou této ryby se skrývá nechutná pravda

29. 7. 2025 • Hana Smětáková

Pravidelná konzumace ryb je prospěšná pro naše zdraví. Jedná se totiž o vynikající zdroj kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a D a...


Některé potraviny do lednice nepatří

Kvíz: Poznáte, co patří do lednice a co rozhodně ne? Češi v tom tápou a zbytečně pak musí jídlo vyhazovat

26. 7. 2025 • Hana Smětáková

Určit, jaké potraviny do lednice patří a jaké nikoliv, se může zdát jako banalita. Přesto v této problematice mnoho Čechů tápe. Pokud ale...


Tento dezert bez cukru a mouky si oblíbili lidé po celém světě.

Tento recept si oblíbil celý svět: Vynikající dezert bez cukru a mouky. Potřebujete jen jablka a skořici

22. 7. 2025 • Petr Eybl

Značná část dezertů je charakteristická vysokým obsahem pšeničné mouky, cukru nebo obou těchto ingrediencí zároveň. To mnohým lidem...


Doma si můžete vyrobit účinný postřik na rostliny.

Ani soda, ani ocet. Tato domácí směs vaše záhony ochrání před škůdci i nemocemi lépe než chemie

20. 7. 2025 • Petr Eybl

Škůdci a různé choroby rostlin jsou noční můrou snad každého pěstitele. Mohou zničit nejen značnou část úrody, ale i okrasných...


Zkuste muškáty zalít tímto přírodním hnojivem.

Zalila tím muškáty a sousedky si je teď chodí fotit. Stačila jedna kapka ingredience z kuchyně

18. 7. 2025 • Hana Smětáková

Nádherně rozkvetlé muškáty jsou snem velké spousty českých zahrádkářů. Tato rostlina patří k nejoblíbenějším a nejčastěji...


Použijte čaj pro marinování masa.

Šéfkuchaři doporučují: Přidejte k masu obyčejný čaj a bude se rozpadat před očima

18. 7. 2025 • Hana Smětáková

Přestože zní tato kombinace nezvykle, opravdu funguje. Obyčejný černý nebo zelený čaj už nemusíte používat pouze pro přípravu tohoto...


Z jogurtu je možné vyrobit mnoho pokrmů.

Dala sůl do jogurtu a schovala přes noc. Ráno nechápala nadšením, co z toho vzniklo

17. 7. 2025 • Petr Eybl

Jogurt se solí není zrovna kombinací, která by zněla pro většinu lidí z chuťového hlediska lákavě. Značná část osob upřednostňuje...


Díky této ingredienci bude maso v guláši krásně měkké.

Guláš jako od šéfkuchaře: Stačí přidat jednu ingredienci a maso se bude rozpadat samo

16. 7. 2025 • Hana Smětáková

Guláš se právem řadí na přední příčky nejoblíbenějších českých jídel. Mnoho lidí má svůj vlastní recept, na který nedá dopustit...


Grilování k létu patří.

Griluje tak, že se k ní stěhují sousedi: Zabalila do alobalu tři levné suroviny a dala na gril. Výsledek chutná lépe než z restaurace

15. 7. 2025 • Petr Eybl

Období letních prázdnin je v České republice spojené mimo jiné s grilováním. Tato činnost k dlouhým letním večerům zkrátka...


Tento nápoj má velice příznivý vliv na zdraví.

Ani citron, ani zázvor: Tohle babička pila každé ráno a dožila se 97 let

10. 7. 2025 • Petr Eybl

Naše babičky mnohdy velmi dobře věděly, jaké potraviny prospívají lidskému zdraví. Dnes jejich tvrzení velmi často potvrzují i vědecké...


Existuje typické české jídlo, které by v cizině nemělo úspěch.

Češi na toto jídlo nedají dopustit, cizincům se z něj ale obrací žaludek

8. 7. 2025 • Petr Eybl

Každá kuchyně má svá specifika a tradiční jídla, přičemž na některá z nich lidé z jiných zemí nahlížejí jako na kuriozitu. Jedno...


Proč mikrovlnná trouba nefunguje správně?

Mikrovlnka už nehřeje jako dřív? Tohle většina lidí neudělá, přitom je to otázka 2 minut

23. 6. 2025 • Petr Eybl

Mikrovlnná trouba se bezpochyby řadí mezi nejpoužívanější domácí spotřebiče. Je zpravidla nesmírně jednoduchá na používání a...


Radiátor

Náhrada za plyn? Miliony domácností by mohla vytápět speciální tepelná baterie

10. 5. 2022 • Tomáš Jelínek

Miliony domácností by mohla vytápět speciální tepelná baterie, kterou v současnosti vědci začínají testovat v reálném použití. Ta by...