České speciality dobývají Španělsko a Francii. Češi už dávno zapomněli, jaká je to pochoutka

     
Petr Eybl
23. 8. 2025 ▪ 23:02

Sladké pochutiny se mohou obecně těšit z velké obliby. Pro každý stát je typická jiná specialita, nicméně vlivem globalizace se tato jídla postupně rozšiřují po celém světě.

Některé české speciality si oblíbili i Francouzi či Španělé.
Některé české speciality si oblíbili i Francouzi či Španělé.
Foto: Shutterstock

Díky tomu se Češi mohou běžně v pekárnách i supermarketech setkat například s croissanty, které jsou typické pro Francii, nebo se Sacherovým dortem, který pochází z Rakouska. I Česko pak dalo světu několik specialit, jejichž popularita v cizích zemích narůstá. 

Plněné buchty, které jsou pečené těsně vedle sebe

Specialitu, o které je řeč, představují plněné buchty, jež jsou pečené těsně vedle sebe (ve většině případů na plechu). Někdy se o nich hovoří rovněž jen jako o českých buchtách

Různé varianty kynutých plněných buchet se v historii objevovaly i v jiných státech, nicméně ty, které jsou pečené těsně vedle sebe, jsou skutečně typické pro český národ (i když jsou rozšířené i v přilehlých státech, například v Německu či Rakousku). 

Tyto buchty se nyní mohou ve Francii a Španělsku těšit z velké obliby mimo jiné díky tomu, že obyvatelé těchto států v sobě mají hluboko zakořeněnou lásku ke sladkému pečivu

Buchty pečené u sebe jsou v Česku velmi populární. , Shutterstock...
 

Historie českých buchet

Kořeny plněných buchet pečených těsně vedle sebe sahají až do 17. století, kdy se v českých domácnostech připravovaly především při slavnostních příležitostech nebo při rodinných či přátelských setkáních. 

Připravovaly se z kynutého těsta a plnily se rozličnými náplněmi. Mezi nejtradičnější náplně patří tvarohová, maková a povidlová, avšak postupem času nabyly na popularitě i různé další varianty – například ořechová. Nejtypičtější jsou pro Česko pravděpodobně buchty plněné mákem. 

Pro Českou kuchyni jsou typické zejména buchty s makovou náplní. , Shutterstock...
 

Z jakých ingrediencí lze české buchty plněné mákem připravit?

Pokud si chcete české buchty plněné mákem připravit, budete potřebovat tyto ingredience:

Těsto:

  1. 550 gramů hladké mouky. 
  2. Přibližně 350 mililitrů plnotučného mléka.
  3. Zhruba 125 gramů másla. 
  4. Špetku soli. 
  5. 85 gramů moučkového cukru. 
  6. Balíček sušeného droždí (přibližně 7 gramů).
  7. Dvě vejce. 

Náplň:

  1. 250 gramů mletého máku.
  2. 200 mililitrů plnotučného mléka. 
  3. 55 gramů moučkového cukru.

Jak postupovat?

Jakmile budete mít k dispozici všechny ingredience, můžete se pustit do příprav. Držte se následujícího postupu:

  1. Smíchejte mléko se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky. Rozšlehejte droždí a směs nechte přibližně 10 minut v pokojové teplotě. 
  2. Pomocí mixéru s hnětacími háky zpracujte mouku s cukrem. Mezitím nechte změknout máslo. Pokud mixér s hnětacími háky nemáte, hněťte ručně. 
  3. Do mouky přidejte cukr, vejce, kvásek a změklé máslo. Vše promíchejte a dejte do mixéru s hnětacími háky minimálně na 15 minut. 
  4. Hotové těsto nechte zhruba hodinu kynout. Následně jej promíchejte vařečkou a dejte kynout na další hodinu.  
  5. Vezměte pekáč a vymažte jej máslem. Připravte si kastrůlek na náplň.  
  6. V kastrůlku smíchejte mletý mák s cukrem a mlékem. Poté směs přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut.  
  7. Rozválejte těsto a ručně z něj vytvarujte buchty. Přitom je plňte makovou náplní.  
  8. Buchty vyložte na plech. Na tomto plechu je nechte ještě dalších 20 minut kynout.  
  9. Nakonec je pečte na 180 °C po dobu přibližně 25 až 35 minut.

Variace českých buchet v jiných zemích  

U jídel je běžné, že jakmile se jejich recept dostane do jiných zemí, tamější obyvatelé si jej upraví k obrazu svému.  

Například ve Francii se setkáte s buchtami, které jsou obohaceny o meruňky, mandle nebo jemný lískooříškový krém. Francouzi si rovněž dávají více záležet na estetické stránce této delikatesy.  

V některých částech Španělska se pak tyto buchty zase doplňují kandovaným ovocem.  



Sdílejte článek  
       


Štítky: Pečivo Sladkosti Jídlo
Zdroj: cs.wikipedia.org, recepty.cz, reddit.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější