České speciality dobývají Španělsko a Francii. Češi už dávno zapomněli, jaká je to pochoutka
Sladké pochutiny se mohou obecně těšit z velké obliby. Pro každý stát je typická jiná specialita, nicméně vlivem globalizace se tato jídla postupně rozšiřují po celém světě.
Díky tomu se Češi mohou běžně v pekárnách i supermarketech setkat například s croissanty, které jsou typické pro Francii, nebo se Sacherovým dortem, který pochází z Rakouska. I Česko pak dalo světu několik specialit, jejichž popularita v cizích zemích narůstá.
Plněné buchty, které jsou pečené těsně vedle sebe
Specialitu, o které je řeč, představují plněné buchty, jež jsou pečené těsně vedle sebe (ve většině případů na plechu). Někdy se o nich hovoří rovněž jen jako o českých buchtách.
Různé varianty kynutých plněných buchet se v historii objevovaly i v jiných státech, nicméně ty, které jsou pečené těsně vedle sebe, jsou skutečně typické pro český národ (i když jsou rozšířené i v přilehlých státech, například v Německu či Rakousku).
Tyto buchty se nyní mohou ve Francii a Španělsku těšit z velké obliby mimo jiné díky tomu, že obyvatelé těchto států v sobě mají hluboko zakořeněnou lásku ke sladkému pečivu.
Historie českých buchet
Kořeny plněných buchet pečených těsně vedle sebe sahají až do 17. století, kdy se v českých domácnostech připravovaly především při slavnostních příležitostech nebo při rodinných či přátelských setkáních.
Připravovaly se z kynutého těsta a plnily se rozličnými náplněmi. Mezi nejtradičnější náplně patří tvarohová, maková a povidlová, avšak postupem času nabyly na popularitě i různé další varianty – například ořechová. Nejtypičtější jsou pro Česko pravděpodobně buchty plněné mákem.
Z jakých ingrediencí lze české buchty plněné mákem připravit?
Pokud si chcete české buchty plněné mákem připravit, budete potřebovat tyto ingredience:
Těsto:
- 550 gramů hladké mouky.
- Přibližně 350 mililitrů plnotučného mléka.
- Zhruba 125 gramů másla.
- Špetku soli.
- 85 gramů moučkového cukru.
- Balíček sušeného droždí (přibližně 7 gramů).
- Dvě vejce.
Náplň:
- 250 gramů mletého máku.
- 200 mililitrů plnotučného mléka.
- 55 gramů moučkového cukru.
Jak postupovat?
Jakmile budete mít k dispozici všechny ingredience, můžete se pustit do příprav. Držte se následujícího postupu:
- Smíchejte mléko se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky. Rozšlehejte droždí a směs nechte přibližně 10 minut v pokojové teplotě.
- Pomocí mixéru s hnětacími háky zpracujte mouku s cukrem. Mezitím nechte změknout máslo. Pokud mixér s hnětacími háky nemáte, hněťte ručně.
- Do mouky přidejte cukr, vejce, kvásek a změklé máslo. Vše promíchejte a dejte do mixéru s hnětacími háky minimálně na 15 minut.
- Hotové těsto nechte zhruba hodinu kynout. Následně jej promíchejte vařečkou a dejte kynout na další hodinu.
- Vezměte pekáč a vymažte jej máslem. Připravte si kastrůlek na náplň.
- V kastrůlku smíchejte mletý mák s cukrem a mlékem. Poté směs přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut.
- Rozválejte těsto a ručně z něj vytvarujte buchty. Přitom je plňte makovou náplní.
- Buchty vyložte na plech. Na tomto plechu je nechte ještě dalších 20 minut kynout.
- Nakonec je pečte na 180 °C po dobu přibližně 25 až 35 minut.
Variace českých buchet v jiných zemích
U jídel je běžné, že jakmile se jejich recept dostane do jiných zemí, tamější obyvatelé si jej upraví k obrazu svému.
Například ve Francii se setkáte s buchtami, které jsou obohaceny o meruňky, mandle nebo jemný lískooříškový krém. Francouzi si rovněž dávají více záležet na estetické stránce této delikatesy.
V některých částech Španělska se pak tyto buchty zase doplňují kandovaným ovocem.