Tato klasická česká jídla jsme si dřív kupovali v bufetu za pár korun. Dnes si je mladí objednávají za přemrštěné ceny v restauracích
Kdysi se tato jídla řadila k rychlému občerstvení a byla dostupná v závodních jídelnách nebo třeba v bufetech na nádražích. Postupem času však z jídelníčku vymizela a díky globalizaci je nahradily nejrůznější zahraniční speciality.
V dnešní době má mladá generace tendenci se k těmto starým jídlům vracet. Pokrmy však za tu dobu prošly určitou proměnou, což se projevilo nejen na jejich celkovém provedení, ale i používaných ingrediencích a ceně. Retro klasiky se tak staly moderní záležitostí v luxusním kabátku.
Nostalgie na talíři
Mnoho lidí má své dětství spojeno s určitými jídly. Ať už se jedná o lahodnou gulášovou polévku, smažený sýr, utopence nebo chlebíčky, právě tato “obyčejná” jídla nás provázela každodenními okamžiky. Jednotlivé pokrmy byly levné, snadno dostupné a nikdo nad nimi příliš nepřemýšlel.
Dnes se ale karta obrací. Jídla, která jsme dříve považovali za běžnou klasiku, se vrací v novém kabátě a tvoří základ trendů v moderní gastronomii. Řada prestižních restaurací se právě od těchto klasických receptur odráží a snaží se je přetvořit do luxusní podoby.
Retro jídla se v moderní gastronomii nejen znovu vaří, ale také se používá technika tzv. dekompozice. To znamená, že se tradiční pokrm „rozloží“ na základní ingredience a ty se pak prezentují samostatně, často chuťově posunuté a stylově naservírované. Člověk tak jí něco, co bezpečně zná ze svého dětství, ale zároveň to na první pohled vypadá úplně jinak.
Dříve za pár korun, dnes za ně zaplatíte mnohem více
Klasická česká jídla, která známe z minulosti, se dnes stala součástí streetfood festivalů, moderních hospod i hipster bister. Tak například tradiční tlačenka se dnes často vyrábí z bio masa, podává se s čerstvým octovým nálevem a kváskovým chlebem.
Smažený sýr dnes může být součástí nejrůznějších burgerů, případně se v klasické verzi podává třeba s batátovými či celerovými hranolkami a domácí tatarskou omáčkou. Také chlebíčky s vlašským salátem a obyčejnou šunkou nahradily moderní verze s uzeným lososem, kozím sýrem nebo nakládanou zeleninou. Utopence se vyrábějí z bio špekáčků, přidává se řemeslná hořčice a křupavé pečivo.
Inspirace retro jídly je zřejmá. Kuchaři se však snaží přicházet s inovacemi, které hosty zaujmou, a zároveň je myšlenkami vrátí do dětských let.
Zatímco dříve tato bufetová jídla stála jen pár korun, dnes za ně zaplatíte mnohem více. Na vině přitom nejsou jen obecně vyšší ceny, které nyní panují. Do nákladů pochopitelně vstupují i vysoce kvalitní suroviny, často ruční domácí výroba a prostředí. Chlebíček na nádraží v bufetu přirozeně stál mnohem méně než ten podávaný v hipsterské kavárně v centru velkoměsta.
Máte chuť na pravou nostalgii? Zkuste si tyto pochoutky připravit sami doma
Kouzlo retro jídel tkví i v tom, že ve své klasické podobě mnohdy nejsou náročná na přípravu. U většiny z nich se obejdete bez speciálních surovin, stačit vám budou pouze základní a jednoduše dostupné ingredience. Díky tomu si tyto pochoutky můžete snadno připravit i sami doma, kdykoliv na ně dostanete chuť.
Na mnoho receptů jsme postupem času zapomněli, přitom nám ale mohou zprostředkovat nostalgický zážitek. Zkuste do svého jídelníčku zařadit například:
-
kuřecí prsa s broskví,
-
chléb ve vajíčku,
-
španělského ptáčka s rýží,
-
koprovou omáčku s vejcem nebo hovězím masem,
-
dukátové buchtičky s krémem
-
krkonošské kyselo,
-
domácí sekanou v housce
-
nebo fazolky na smetaně s vajíčkem.