Kvíz: Poznáte, co patří do lednice a co rozhodně ne? Češi v tom tápou a zbytečně pak musí jídlo vyhazovat
Určit, jaké potraviny do lednice patří a jaké nikoliv, se může zdát jako banalita. Přesto v této problematice mnoho Čechů tápe. Pokud ale potraviny skladujete nesprávně, může se to odrazit nejen na jejich životnosti, ale i chuti.
Chladné prostředí v lednici jednoduše některým potravinám nesvědčí. Mnozí lidé však mají za to, že právě skladování veškerých surovin v lednici může prodloužit jejich životnost. V závěru tohoto článku najdete kvíz, díky kterému si v tom můžete udělat jasno.
V každé části lednice panuje jiná teplota
Každý z nás by měl vědět, jaké potraviny do lednice (ne)patří a proč. Kromě toho je ale důležité znát i to, že teplota se v různých částech lednice mírně liší. I proto má skladování potravin v tomto spotřebiči jasně daná pravidla.
Uvnitř chladničky přirozeně dochází k proudění vzduchu. Na rozdíl od mrazáku proto v chladničce není teplota všude stejná.
-
Nejchladněji bývá ve spodní části lednice. Pokud si teplotu uvnitř nastavíte na 4 °C, v dolních přihrádkách se může teplota pohybovat i kolem 0 °C. Vzhledem k tomu je vhodné ve spodních přihrádkách skladovat potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Řeč je zejména o čerstvém mase nebo rybách.
-
Vrchní přihrádky jsou teplejší, a proto se hodí pro skladování ingrediencí s delší trvanlivostí. Odborníci rovněž doporučují do vyšších přihrádek umisťovat vejce (za předpokladu, že je neskladujete například v temné spíži).
-
Úplně nejteplejší částí lednice jsou přihrádky ve dveřích. Zde se proto vyplatí skladovat například otevřené omáčky, kečupy a podobně.
Co do chladničky rozhodně nepatří a proč
Existují potraviny, které v chladničce nemají co dělat. Pokud je zde uložíte, riskujete, že se budou rychleji kazit nebo že nízká teplota ovlivní jejich chuť. Některé suroviny také mohou svými pachy ovlivňovat chuť jiných jídel, která jsou v lednici uložená.
Typickým zástupcem je v tomto ohledu cibule a česnek. Tyto dvě ingredience Češi do lednice umisťují poměrně často, je to ale špatně. Mnohem vhodnější je temné, suché a vzdušné prostředí.
Stejně tak se do lednice nedává med. Může totiž značně ztuhnout a bude se vám s ním špatně pracovat. Otevřený med bez problémů vydrží v chladnější spíži.
Pro mnohé může být poněkud překvapující, že takto chladné prostředí nevyžadují ani některé druhy ovoce a zeleniny. Řeč je například o avokádu, mangu, cuketách nebo exotickém ovoci. Pokud už budete nějaké ovoce nebo zeleninu v chladničce skladovat, vždy je nutné je zbavit původních obalů, ve kterých se může srážet vlhkost. Ze stejného důvodu také před jejich uložením tyto ingredience neomývejte.
Samotná lednice by měla být umístěna na vhodném místě
Aby byl provoz lednice efektivní, je neméně důležité pamatovat na její správné umístění v domácnosti. Snaha o vhodné chlazení totiž přijde vniveč, pokud bude chladnička umístěna vedle topení nebo třeba v těsné blízkosti pečicí trouby. Proto je třeba dodržovat obecné pravidlo, že lednice nesmí být blízko zdroje tepla.
Za zdroj tepla lze přitom v tomto směru považovat i pračku nebo myčku, případně okno, ze kterého přímo na chladničku dopadají sluneční paprsky.
Kvíz: Rozhodněte, které potraviny patří do lednice
V následujícím kvízu je vaším úkolem správně rozhodnout, zda tyto potraviny patří do lednice, nebo nikoliv.
- Patří rajčata do lednice?
a) Ano
b) Ne
2. Patří banány do lednice?
a) Ano
b) Ne
3. Patří do lednice olivový olej?
a) Ano
b) Ne
4. Patří otevřené mléko do lednice?
a) Ano
b) Ne
5. Patří do lednice listová zelenina (např. salát nebo špenát)?
a) Ano
b) Ne
6. Patří do lednice zavřená majonéza?
a) Ano
b) Ne
7. Patří do lednice nakrájený chléb?
a) Ano
b) Ne
Správné odpovědi
-
b)
-
b)
-
b)
-
a)
-
a)
-
a)
-
b)