Silvestrovské pohoštění do 15 minut, které je 3× lepší než chlebíčky. Hosté budou chtít recept ještě ten večer

     
Petr Eybl
21. 12. 2025 ▪ 23:08

Druhá polovina prosince je v plném proudu. Vánoce jsou za rohem a každou chvíli se o slovo přihlásí rovněž silvestrovské oslavy. Přichází tedy období, které je mimo jiné spojené s přípravou slavnostních jídel či pochutin.

Chlebíčky jsou českou klasikou.
Chlebíčky jsou českou klasikou.
Foto: Shutterstock

Sázkou na jistotu bývají v tomto směru chlebíčky, které mají na území České republiky mimořádně dlouhou tradici. Pravda je však taková, že právě z toho důvodu mohly celou řadu strávníků i kuchařů tak trochu omrzet. Kromě toho může být jejich příprava ve vysokých počtech poměrně časově náročná. Pokud jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodli, že v letošním roce vyměníte chlebíčky za jinou pochutinu, máte důvod k optimismu. Existuje totiž celá řada takových, které jsou velmi chutné a je možné je připravit snadno a rychle. Recept na jednu z nich byste si v žádném případě neměli nechat ujít – a to ani za předpokladu, že máte v plánu i letos vsadit na chlebíčky. Zmíněný pokrm totiž může být skvělým obohacením silvestrovského stolu, nebo si jej můžete vychutnat i sami kdykoliv jindy. 

Tato pochoutka potěší i ty nejvybíravější chuťové pohárky 

Skvělou silvestrovskou pochoutkou může být chorizo na jablečném cideru. Jedná se o pokrm, který je v České republice málo známý, což je velká škoda. Jinde ve světě si na něm totiž pochutnávají velice rádi.

Jeho příprava je přitom mimořádně jednoduchá a zabere pouze okolo 10 až 15 minut

Salám chorizo je velmi oblíbený např. ve Španělsku. , ...

Jaké ingredience budete potřebovat?

Před tím, než se pustíte do samotné přípravy, byste si měli obstarat následující ingredience:

  • Salám chorizo: 1 kus
  • Jablečný mošt: 125 mililitrů (odpovídá zhruba polovině šálku)
  • Voda: 65 mililitrů (přibližně čtvrtina šálku)
  • Bujónová kostka: 10 až 20 gramů 
  • Uzená paprika (koření): 2 lžíce
  • Česnek: přibližně 2 až 5 stroužků – tento široký rozptyl záleží čistě na chuťových preferencích (pokud nemáte rádi chuť či aroma česneku, můžete jej vynechat, nebo nahradit jarní cibulkou)  
  • Olivový olej: 1 lžíce (lze nahradit i levnějšími oleji – například řepkovým nebo slunečnicovým) 
  • Jablečný ocet: 2 lžičky 
  • Petržel: Několik větviček 
  • Bobkový list: 1 až 2 
  • Libovolné koření na dochucení: Volba a množství dle vaší preference. Pro milovníky pálivého může být skvělou volbou kajenský pepř, respektive chilli. Za zkoušku určitě stojí rovněž zelený pepř nebo kurkuma. Pochoutku si nicméně můžete vychutnat i bez dalšího dokořeňování. 

Tip: Čtvrtinu šálku vody s bujónovou kostkou můžete nahradit zhruba 65 mililitry hovězího vývaru. 

Budete potřebovat trochu jablečného octa. , ...

Jak postupovat při přípravě?

Jakmile budete mít všechny ingredience k dispozici, můžete se pustit do příprav. Dodržujte následující postup:

  1. Nakrájejte chorizo na plátky o průměru zhruba 3 až 5 milimetrů. 
  2. Vzápětí na malé kousky nakrájejte česnekové stroužky. 
  3. Vezměte česnekové kousky a opečte je na oleji po dobu asi tří minut, dokud nebudou dostatečně měkké. 
  4. Česnekové kousky posypte uzenou paprikou (případně dalším kořením dle vaší libosti).
  5. Vzniklou směs míchejte asi jednu až dvě minuty na mírném plameni. Mezitím si připravte bujón s vodou. 
  6. Zvyšte intenzitu plamene a přidejte jablečný mošt společně s bujónem. Navrch přidejte bobkový list. Všechny ingredience nechte asi pět minut dusit. 
  7. Po uplynutí této doby přidejte chorizo a vařte po dobu pěti minut. 
  8. Přidejte ocet. 
  9. Všechno promíchejte, ozdobte petrželí a máte hotovo. 

Poprvé vám příprava možná zabere o něco více než 15 minut. Při dalších pokusech byste se nicméně do tohoto časového horizontu měli bez problému vejít. V každém případě platí, že výsledek snažení rozhodně stojí za to. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Pohoštění Jídlo Recept
Zdroj: virilecooking.com, restaurantmichalov.cz, eatwell101.com




Nejnovější z kategorie


Letos zkuste vsadit na jiný typ vánočního stromečku.

Dostupnost bydlení je v České republice žalostná.

Digestoř zabudovaná do varné desky dnes soupeří s klasickými modely

Balící papír jako zrádná vánoční past

Některé bytové doplňky ze socialismu by pamětníci poznali i ze spánku

Tyto rostliny vnášejí do bytu život

Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.

Umístění sušičky ovlivňuje spotřebu nebo třeba vlhkost v místnosti.

Jak odstranit pařezy, aniž byste museli použít složité postupy?

Světlo tvoří jeden z hlavních pilířů feng-šuej.

Rozložení nábytku může hrát podle feng-šuej roli v proudění energie

Pusťte se do pečení, tento moučník potřebuje pár dní na změknutí

Co dělat, když máte televizi blízko gauče?

Hromaděním věcí v bytě si můžete podle feng-šuej blokovat energii

Některé nevkusné vánoční dekorace by raději měly zůstat v zapomnění

Do jakého patra v lednici patří maso, mléko a vejce?

Otestovali jsme vysavače od levných po prémiové. Tenhle za 3 000 Kč vyhrál poměrem cena–výkon

Tohle občerstvení před 30 lety vytáhl každý, když zazvonila návštěva

Psa si vždy vybírejte podle životního stylu

Jedním ze slavných českých vynálezů jsou kontaktní čočky

Pyžamo se nemění tak často, jak si myslíte

Nábytek s dvojitým účelem nahrazuje otevřené police a skříňky

Ne každá čokoláda se hodí do pečení

Prodejny Action se po Česku rozšiřují

Špatně zvolený čas zalévání se na stavu rostlin může negativně podepsat.

Je lepší parní generátor, nebo žehlička?

Rychlý vánoční recept pro všechny zaneprázdněné

Nájmy se každoročně zvedají

V koupelnách se přirozeně drží vlhkost, což může být problém.

V obchodech toho k dostání mnoho nebylo.



Nejnovější
Nejnovější