Silvestrovské pohoštění do 15 minut, které je 3× lepší než chlebíčky. Hosté budou chtít recept ještě ten večer
Druhá polovina prosince je v plném proudu. Vánoce jsou za rohem a každou chvíli se o slovo přihlásí rovněž silvestrovské oslavy. Přichází tedy období, které je mimo jiné spojené s přípravou slavnostních jídel či pochutin.
Sázkou na jistotu bývají v tomto směru chlebíčky, které mají na území České republiky mimořádně dlouhou tradici. Pravda je však taková, že právě z toho důvodu mohly celou řadu strávníků i kuchařů tak trochu omrzet. Kromě toho může být jejich příprava ve vysokých počtech poměrně časově náročná. Pokud jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodli, že v letošním roce vyměníte chlebíčky za jinou pochutinu, máte důvod k optimismu. Existuje totiž celá řada takových, které jsou velmi chutné a je možné je připravit snadno a rychle. Recept na jednu z nich byste si v žádném případě neměli nechat ujít – a to ani za předpokladu, že máte v plánu i letos vsadit na chlebíčky. Zmíněný pokrm totiž může být skvělým obohacením silvestrovského stolu, nebo si jej můžete vychutnat i sami kdykoliv jindy.
Tato pochoutka potěší i ty nejvybíravější chuťové pohárky
Skvělou silvestrovskou pochoutkou může být chorizo na jablečném cideru. Jedná se o pokrm, který je v České republice málo známý, což je velká škoda. Jinde ve světě si na něm totiž pochutnávají velice rádi.
Jeho příprava je přitom mimořádně jednoduchá a zabere pouze okolo 10 až 15 minut.
Jaké ingredience budete potřebovat?
Před tím, než se pustíte do samotné přípravy, byste si měli obstarat následující ingredience:
- Salám chorizo: 1 kus
- Jablečný mošt: 125 mililitrů (odpovídá zhruba polovině šálku)
- Voda: 65 mililitrů (přibližně čtvrtina šálku)
- Bujónová kostka: 10 až 20 gramů
- Uzená paprika (koření): 2 lžíce
- Česnek: přibližně 2 až 5 stroužků – tento široký rozptyl záleží čistě na chuťových preferencích (pokud nemáte rádi chuť či aroma česneku, můžete jej vynechat, nebo nahradit jarní cibulkou)
- Olivový olej: 1 lžíce (lze nahradit i levnějšími oleji – například řepkovým nebo slunečnicovým)
- Jablečný ocet: 2 lžičky
- Petržel: Několik větviček
- Bobkový list: 1 až 2
- Libovolné koření na dochucení: Volba a množství dle vaší preference. Pro milovníky pálivého může být skvělou volbou kajenský pepř, respektive chilli. Za zkoušku určitě stojí rovněž zelený pepř nebo kurkuma. Pochoutku si nicméně můžete vychutnat i bez dalšího dokořeňování.
Tip: Čtvrtinu šálku vody s bujónovou kostkou můžete nahradit zhruba 65 mililitry hovězího vývaru.
Jak postupovat při přípravě?
Jakmile budete mít všechny ingredience k dispozici, můžete se pustit do příprav. Dodržujte následující postup:
- Nakrájejte chorizo na plátky o průměru zhruba 3 až 5 milimetrů.
- Vzápětí na malé kousky nakrájejte česnekové stroužky.
- Vezměte česnekové kousky a opečte je na oleji po dobu asi tří minut, dokud nebudou dostatečně měkké.
- Česnekové kousky posypte uzenou paprikou (případně dalším kořením dle vaší libosti).
- Vzniklou směs míchejte asi jednu až dvě minuty na mírném plameni. Mezitím si připravte bujón s vodou.
- Zvyšte intenzitu plamene a přidejte jablečný mošt společně s bujónem. Navrch přidejte bobkový list. Všechny ingredience nechte asi pět minut dusit.
- Po uplynutí této doby přidejte chorizo a vařte po dobu pěti minut.
- Přidejte ocet.
- Všechno promíchejte, ozdobte petrželí a máte hotovo.
Poprvé vám příprava možná zabere o něco více než 15 minut. Při dalších pokusech byste se nicméně do tohoto časového horizontu měli bez problému vejít. V každém případě platí, že výsledek snažení rozhodně stojí za to.




























































