Jak vařit brokolici, aby neztratila barvu a chuť. Do hrnce přidejte tuto běžnou surovinu, radí šéfkuchař

     
Hana Smětáková
10. 9. 2025 ▪ 16:04

Brokolice rozděluje lidi na dva pomyslné tábory. Zatímco jedni tuto zeleninu nemají v oblibě, jiní ji milují a s chutí ji zařazují do svého jídelníčku. Aby se brokolice na vašem talíři skutečně vyjímala, je potřeba ji správně připravit.

Jak docílit krásně zelené brokolice?
Jak docílit krásně zelené brokolice?
Foto: Shutterstock

Možná už jste i vy někdy vařili brokolici a výsledkem byla šedá hmota bez charakteristické chuti. Stačí ale do hrnce přidat jednu základní surovinu, díky níž se vám tato zelenina povede uvařit na jedničku.

Jedna ingredience, zásadní rozdíl v chuti i vzhledu

Vaření brokolice je velmi jednoduché a díky snadnému triku může tato zelenina vydržet i po uvaření krásně svěže zelená a chutná. Klíčem k úspěchu je podle jednoho z šéfkuchařů přidání opravdu malého množství jedlé sody: „Pokud chcete, aby byla brokolice sytě zelená a křupavá, přidejte do vody špetku jedlé sody. Ale pozor, opravdu jen špetku, zhruba 1/4 lžičky na 1 litr vody. Větší množství by mohlo nadělat více škody než užitku.

Kromě toho odborníci doporučují vodu mírně osolit, aby slaná chuť během vaření přešla i do brokolice. Jedlá soda mírně zvýší pH vody a učiní ji zásaditější. Díky tomu může chlorofyl obsažený v brokolici zůstat stabilní a zachová si svou zářivou zelenou barvu. Příliš velké množství jedlé sody ale naopak může způsobit rozbředlost nebo mírně mýdlovou chuť. Proto je na místě být při používání této ingredience opatrní.

Do hrnce zkuste přidat malé množství jedlé sody , ...

Zázrak jménem blanšírování

Pokud jedlou sodu z nějakého důvodu používat nechcete, prakticky stejného efektu docílíte pomocí kuchařské metody zvané blanšírování. Ta spočívá v tom, že brokolici krátce povaříte ve vroucí vodě a následně ji velmi rychle zchladíte v ledové vodě (klidně i s kostkami ledu). Brokolice si zachová nejen svou krásně zářivou barvu, ale i důležité živiny.

Jak postupovat?

  1. Připravte si růžičky brokolice a krátce je povařte zhruba 2 až 4 minuty v mírně osolené vodě. Měly by být pevné na skus.
  2. Následně je okamžitě ponořte do misky s ledovou vodou. Tímto krokem zastavíte proces vaření a uchováte její křupavost a svěžest.
  3. Po úplném zchlazení můžete brokolici scedit a dále používat.

Brokolice je plná prospěšných vitamínů

Brokolice se řadí mezi nízkokalorické druhy zeleniny. Pyšní se vysokým obsahem vlákniny, která se zasluhuje o dlouhodobý pocit sytosti. Obsahuje velké množství důležitých vitaminů, které jsou klíčové pro správné fungování našeho organismu. Konkrétně se jedná například o vitamin C, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou nebo vitamin K. Zmínit však lze i vysoký obsah prekurzorů vitaminu A. Co se minerálů týče, obsahuje brokolice zejména draslík, hořčík, vápník a železo.

Jelikož brokolice nemá tak výraznou chuť, poměrně dobře ji snášejí i lidé s citlivějším trávením. K jídlu se používají jak jednotlivé brokolicové růžičky, tak i košťály, jejichž chuť lze přirovnat k zelenému chřestu.

Alternativou může být blanšírování , ...

Do jakých jídel brokolici zakomponovat

Brokolice nachází v kuchyni poměrně pestré využití. Skvěle se hodí jako lehká příloha k masovým a rybím pokrmům. Kromě toho může hrát roli i v nejrůznějších zeleninových směsích, nákypech, slaných koláčích nebo třeba závinech. Neméně populární jsou brokolicové polévky a omáčky, které lze připravit jak ve formě pyré, tak i s celými růžičkami.

Cenné látky, které brokolice obsahuje, se při vysokých teplotách rozkládají. Proto je právě krátké povaření a následné blanšírování skvělým způsobem přípravy. Zelenou barvu pak pomůže udržet malé množství jedlé sody, přičemž i tento způsob přípravy lze kombinovat s následným zchlazením brokolice ledovou vodou.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Brokolice Vaření Blanšírování
Zdroj: wikihow.cz, nzip.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější