Dala sůl do jogurtu a schovala přes noc. Ráno nechápala nadšením, co z toho vzniklo
Jogurt se solí není zrovna kombinací, která by zněla pro většinu lidí z chuťového hlediska lákavě. Značná část osob upřednostňuje jogurt spíše se sladkými ingrediencemi.
Přesto je smícháním jogurtu se solí možné vytvořit celou řadu lahodných pokrmů, pokud tyto ingredience necháte pospolu delší dobu. Milovníci mléčných výrobků či zkušení gastronomové již nejspíše tuší, že za tím stojí proces tzv. fermentace. Co všechno můžete prostřednictvím fermentace běžně doma vytvořit?
Labneh: Snadno připravitelný jogurtový sýr, který zaplaví vaše chuťové pohárky intenzivní chutí
Mezi nejjednodušší výrobky, které je možné fermentováním připravit, je tzv. labneh, jemuž Libanonci říkají rovněž laban. Jedná se o tradiční potravinu, jejíž kořeny sahají do zemí Blízkého východu. O lahodné chuti tohoto jemného „jogurtového" sýru moc dobře ví i paní Veronika z Nového Města na Moravě.
„Labneh připravuji pro celou rodinu několikrát ročně. Jeho výroba je velice snadná. Víceméně stačí do hustého bílého jogurtu přidat sůl, a to konkrétně v poměru 2 lžičky soli na 1 000 gramů jogurtu. Následně jen směs zamícháte, přelijete do plátna či utěrky a necháte přes noc odkapat v lednici. Výsledkem je nesmírně chutný sýr, který svou konzistencí připomíná pomazánku. Když jsem jej dělala poprvé, výsledek mě v pozitivním slova smyslu naprosto šokoval."
Labneh je zpravidla velice dobře roztíratelný, díky čemuž si jej můžete mazat na pečivo, nebo jej přidávat do salátů. Skvěle se k němu hodí olivový olej, česnek, pažitka, bazalka nebo různé další aromatické bylinky, avšak můžete jej kombinovat prakticky s čímkoliv na základě svých chuťových preferencí. Svou chutí připomíná žervé nebo tradiční českou Lučinu.
Na konzistenci labnehu má nicméně zásadní vliv doba fermentování. Platí snadné pravidlo – čím déle necháte jogurt fermentovat, tím tužší bude konzistence. Aby byl sýr příjemně měkký, doporučuje se jej fermentovat cca 8 až 12 hodin (tedy přes noc). Pokud preferujete pevnější konzistenci (zhruba takovou, jakou mají tvrdší typy tvarohů), nechte jogurt fermentovat 24 hodin.
Pro výrobu zvolte bílý jogurt s obsahem tuku 8 až 10 % či pravý řecký jogurt.
Fermentace – přirozený proces, díky kterému vznikají zdraví prospěšné látky
Fermentace, které se rovněž říká kvašení, je biochemický proces, při kterém mikroorganismy přeměňují organické látky. Jinými slovy se jedná o přirozený rozklad sloučenin (ve většině případů se jedná o cukry, např. laktózu), který vede k produkci energie pro mikroorganismy a zároveň při něm dochází k tvorbě nových látek, které jsou často zdraví prospěšné.
Nezbytnou součástí fermentace je tedy činnost mikroorganismů, mezi něž patří například bakterie, kvasinky nebo plísně. Při fermentaci je důležité dbát na hygienu, aby nedošlo k rozvoji nebezpečných bakterií.
Co dalšího je možné pomocí fermentace vyrobit
Labneh není ani zdaleka jediným produktem, který je možné prostřednictvím fermentace vyrobit v běžných domácích podmínkách.
Připravit takto lze i různé slané dipy či dressingy. Ty můžete vytvořit tím způsobem, že smícháte bílý jogurt se solí a necháte tuto kombinaci (v tomto případě bez odkapávání) stát při běžné pokojové teplotě 6 až 12 hodin. V důsledku toho dochází ke zvýšené činnosti bakterií a rozvoji bohatší chuti. Je nicméně důležité dbát na to, abyste přidali dostatečné množství soli. Ta totiž při fermentaci zabraňuje růstu nebezpečných bakterií. Na 500 gramů bílého jogurtu by měly vždy připadnout alespoň 2 gramy mořské nebo kamenné soli.
Pokročilí fermentační fajnšmekři mohou zkusit jogurt po odkapání smíchat s kulturou modrých či bílých plísní a nechat jej zrát po dobu několika dní až týdnů. Tímto způsobem je možné vytvořit sýr s ušlechtilou plísní (do jisté míry podobný např. nivě).