Jak správně ukládat potraviny v lednici? Zelenina, sýr i šunka mají své přesné místo
Možná i vy patříte k lidem, kteří nad rozmístěním jednotlivých potravin v lednici příliš nepřemýšlí. Zkrátka jen vybalíte nákup a jednotlivé suroviny položíte tam, kde je zrovna místo.
Odborníci ale upozorňují, že každá potravina má v lednici své místo. Pokud toto uspořádání dodržíte, můžete jednoduše a efektivně prodloužit jejich životnost. Navíc se v dobře organizovaném prostoru lépe zorientujete a předejdete zbytečnému plýtvání potravinami, na které jste zapomněli.
V každé části lednice panuje odlišná teplota
Moderní lednice umožňují nastavení teploty. To však neznamená, že by zcela totožná teplota panovala ve všech částech tohoto spotřebiče.
Nejchladnější jsou přihrádky ve spodní části lednice. Typicky se právě zde nacházejí přihrádky na ovoce a zeleninu a čerstvé maso. Obecně jsou pak chladnější místa blíže u zadní stěny lednice. Právě odtud totiž proudí studený vzduch, a právě proto bývá teplota nižší. Dejte si ale pozor na to, aby se potraviny přímo nedotýkaly zadní stěny lednice. Mohly by k ní totiž přimrznout.
Naopak nejvyšší teplota v lednici panuje v policích ve dveřích. Zároveň lze vyšší teplotu naměřit i ve vyšších policích. Platí proto, že trvanlivější potraviny lze umisťovat spíše do vyšších polic, naopak čerstvé suroviny si zaslouží nižší teploty ve spodních přihrádkách.
Kam konkrétně umístit sýr, šunku a další potraviny
Pokud budete vědět, jaké teploty v lednici panují, pomůže vám to lépe plánovat rozmístění jednotlivých potravin. Díky správnému uložení navíc prodloužíte jejich čerstvost:
-
Horní police: Hodí se pro hotová jídla, mléčné výrobky (jogurty, tvaroh) nebo sýry v uzavřené nádobě.
-
Prostřední police: Sem můžete umístit máslo v dóze, pomazánky, šunky, salámy a další uzeniny.
-
Spodní police nad zásuvkami: Toto místo je ideální pro uskladnění čerstvého masa a ryb s krátkou trvanlivosti. U některých lednic se můžete setkat i se speciální zásuvkou určenou právě pro tyto potraviny.
-
Zásuvky na zeleninu: Jak napovídá samotný název, sem můžete umístit zeleninu a některé druhy ovoce. Příkladem může být salát, bylinky, brokolice, jablka nebo hrušky. Naopak rajčata nebo třeba tropické ovoce do lednice nepatří.
-
Přihrádky ve dveřích: Jelikož zde panuje nejvyšší teplota, hodí se toto místo pro různé otevřené trvanlivé omáčky a dochucovadla. Své místo zde může mít i mléko, džusy a další nápoje.
Na jakou teplotu lednici nastavit
Nastavení ideální teploty v lednici a mrazáku je zásadní. Pokud zvolíte příliš vysokou teplotu, potraviny se budou rychleji kazit. Naopak příliš nízká teplota může způsobit, že jednotlivé suroviny budou namrzat.
Jako ideální teplota se podle odborníků jeví 4 °C, v mrazáku by pak měla panovat teplota –18 °C.
Praktická pravidla pro správné skladování potravin
Kromě správného rozmístění potravin uvnitř spotřebiče je vhodné pamatovat na způsob skladování. U hotových jídel například používejte krabičky a pokrmy do lednice nikdy neukládejte v hrnci či pánvi. Zároveň počkejte, až zcela vychladnou, jinak by se zvýšila teplota v celé lednici.
Zeleninu a ovoce ukládejte odděleně. Například jablka uvolňují etylen, který urychluje zrání a kažení ostatních plodů. Rozbalené sýry je vhodné zabalit do voskovaného papíru nebo pergamenu, který umožňuje dýchání a zabraňuje vysychání. Šunku a salám uchovávejte v plastové nebo skleněné krabičce, nikoliv v původním igelitovém sáčku ze supermarketu. Pokud potřebujete do lednice uložit připravené dezerty nebo třeba krémy, vždy je zakryjte fólií nebo je schovejte do boxu. Díky tomu zabráníte tomu, aby nasávaly pachy ostatních potravin.