Šéfkuchař odhaluje, proč by omáčku nikdy nezahustil moukou nebo smetanou. Místo toho používá tento zdravý a levný trik
Ve značné části světových kuchyní se omáčky zahušťují smetanou, škrobem nebo moukou. Výjimkou není ani ta česká, kde je mouka i smetana základem celé řady pokrmů.
Ačkoliv je zahušťování omáček smetanou či moukou osvědčené, má i své nevýhody. Především se v obou případech nejedná o zrovna nejzdravější způsob zahušťování. Z toho důvodu někteří šéfkuchaři upřednostňují jiné ingredience, které mohou splnit stejný účel, ale zároveň jsou na tom z nutričního hlediska o poznání lépe. O které ingredience se konkrétně jedná, proč stoupá jejich popularita a jaké informace by vám o nich rozhodně neměly uniknout?
Krémový základ ze zdravých ingrediencí
Mezi ingredience, které je možné využít k zahušťování omáček jako zdravou alternativu k mouce nebo smetaně, patří celá řada luštěnin. Za zmínku stojí například fazole, čočka, cizrna nebo arašídy (arašídy jsou z botanického hlediska skutečně luštěnina, nikoliv ořech, jak se mnozí domnívají).
To svými slovy potvrzuje i pan Jaromír z Ústí nad Labem, který již několik desítek let pracuje jako šéfkuchař: „Dříve bylo zahušťování moukou nebo smetanou tak trochu nutností, protože diverzita ingrediencí byla do značné míry omezená. Dnes bych však již po těchto zahušťovadlech sáhl jen v případě, že bych neměl žádnou jinou možnost. Raději dávám přednost některým druhům semínek či luštěninám, které jsou mnohem zdravější a často vhodnější i z chuťového hlediska.“
Jak omáčku zahustit pomocí luštěnin
Použití luštěnin jako zahušťovadla není nikterak složité. Stačí je pouze uvařit doměkka a následně rozmixovat, v důsledku čehož vznikne husté a chuťově jemné pyré.
Tímto pyré je pak možné zahustit nejen omáčku, ale třeba i polévku nebo zeleninový krém.
Tip: Pokud máte v plánu použít arašídy, můžete pořídit rovnou arašídové máslo, které pak není třeba rozmixovat. Kupujte ovšem pouze 100 % arašídové máslo, nikoliv ochucené varianty.
Proč sáhnout po luštěninách?
Luštěniny díky obsahu vlákniny a škrobu při vaření bobtnají a spojují tekutinu dohromady. Navíc mají zpravidla relativně nevýraznou chuť, která nedokáže nijak zásadně přebít ostatní ingredience. Například cizrna dodá jen lehce oříškový podtón, červená čočka zase mírně zemitý a nasládlý nádech.
Hlavní důvod, proč je vhodné zaměnit smetanu či mouku za luštěniny, nicméně souvisí se zdravím. V mouce se nachází velké množství prázdných kalorií ve formě sacharidů, smetana je zase plná nasycených živočišných tuků, které jsou nezřídka spojovány se zvýšeným rizikem vzniku srdečních chorob (nejnovější studie na toto téma poukazují na to, že vztah mezi konzumací nasycených živočišných tuků a kardiovaskulárními onemocněními je komplikovanější, než se dříve předpokládalo, ale existuje).
Oproti tomu luštěniny se zpravidla mohou pyšnit vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů a rostlinných bílkovin. Díky tomu mají například tyto pozitivní vlivy na lidské zdraví:
- Dokážou zpomalovat trávení, díky čemuž se po jejich konzumaci člověk cítí déle nasycený.
- Stabilizují hladinu cukru v krvi. Tím podporují vyrovnanou energii v průběhu celého dne.
- Podporují střevní mikrobiom.
- Dodávají tělu esenciální aminokyseliny, které si organismus není schopen vyrobit a musí je přijímat ze stravy.
- Dodávají tělu důležité vitaminy a minerály.
Chia semínka: Hit moderního stravování, který lze považovat takřka za zázrak
Kromě luštěnin je možné jako zahušťovadlo použít chia semínka. Ta jsou přirozeně takřka bez chuti, takže nenarušují chuťový profil připravovaného pokrmu. Jakmile se dostanou do kontaktu s tekutinou, dokážou nasát až několikanásobek své hmotnosti, přičemž vytváří gelovitou strukturu.
Chia semínka se mohou pyšnit velmi podobnými efekty na lidské zdraví jako luštěniny. Za zmínku nicméně stojí jejich velmi vysoký obsah omega mastných kyselin, které jsou důležité pro srdeční činnost.