Obyčejná sůl dokáže vyčistit troubu během pěti minut. Stačí ji správně použít
Při úklidu domácnosti máme dvě možnosti. Buď sáhneme po chemických přípravcích, nebo si zkusíme pomoci běžně dostupnými ingrediencemi. Pokud dáváte přednost druhé zmíněné variantě, právě obyčejná sůl může být perfektním pomocníkem pro čištění pečicí trouby.
Tento spotřebič je na ulpívání nejrůznějších nečistot náchylný. Během pečení masa nebo koláčů se tuky a šťávy často rozpékají a vystřikují na stěny i dno trouby. Pokud se horký tuk dostane na rozpálený povrch, může to vést ke vzniku připečených tvrdých skvrn. Vzhledem k tomu je na místě věnovat se údržbě trouby pravidelně, nikoliv jen jednou za čas.
Jak vyčistit troubu pomocí soli
Sůl je při čištění trouby překvapivě skvělým pomocníkem, a to hned z několika důvodů. Působí jako přírodní abrazivum, vysušuje mastnotu a zajišťuje, že lze nečistoty následně jednodušeji setřít. Zároveň může přispívat i k neutralizaci pachů, které uvnitř spotřebiče v důsledku přípravy různých pokrmů vznikají.
A jak tedy sůl správně použít, aby byl výsledek co nejlepší?
-
Pokud vám při pečení něco vyteče, ještě teplé skvrny posypte silnější vrstvou soli. Ta tekutinu vsákne a zabrání jejímu silnému připečení k povrchu trouby.
-
Jakmile trouba vychladne, můžete zaschlou směs soli a zbytků šťáv nebo tuku setřít vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Díky soli půjde skvrna dolů mnohem jednodušeji.
-
Po vyčištění můžete celou troubu vytřít vlhkým čistým hadříkem, abyste odstranili zbytky soli.
-
Nakonec vše dosušte suchou utěrkou.
Na staré skvrny si vyrobte slanou pastu
Sůl však lze použít i na starší připálené skvrny. V takovém případě se vám bude hodit slaná pasta. Postupujte následovně:
-
Smíchejte zhruba 3 lžíce soli s trochou teplé vody, aby vznikla hustá pasta.
-
Pastu naneste na znečištěná místa uvnitř trouby a nechte ji působit zhruba 20 až 30 minut.
-
Poté zbytky setřete houbičkou, připálené zbytky by se tak měly uvolnit a jejich čištění by mělo být jednodušší.
Sůl v kuchyni pomůže i na připálené hrnce a pánve
Kromě pečicí trouby můžete tyto triky použít také pro čištění připálených hrnců a pánví. Stačí dovnitř nasypat sůl s trochou vody a nechat chvíli odstát. Následně se usazenin zbavíte snáz, než kdybyste je rovnou drhnuli houbičkou.
Sůl má však v kuchyni i další široká uplatnění. V kombinaci s octem nebo citronem si například můžete vytvořit jednoduchý přírodní odmašťovač. Tato ingredience se také doporučuje používat na dezinfekci dřevěného prkénka. To čas od času posypte solí, potřete polovinou citronu, nechte chvíli působit a poté důkladně opláchněte. Sůl účinně prkénko dezinfikuje a zároveň pomůže odstranit nežádoucí pachy (například od cibule).
Na čištění skla trouby využijete jedlou sodu
Zatímco sůl pomůže odstranit připálené zbytky pokrmů z útrob pečicí trouby, jedlá soda je skvělou volbou pro čištění dvířek (respektive skla) trouby. Právě na něm totiž přirozeně ulpívá mastnota a připečený tuk. Postup je jednoduchý:
-
Ujistěte se, že je trouba vypnutá a vychladlá.
-
Otevřete dvířka trouby dokořán, abyste se k vnitřní části skla dobře dostali. Pokud to daný model trouby umožňuje, můžete vyjmout sklo z dvířek.
-
V misce smíchejte 4 lžíce jedlé sody a 2 lžíce vody. Měla by vám vzniknout hustá pasta.
-
Tuto pastu naneste na celé sklo a nechte působit přibližně 15 až 30 minut.
-
Následně zbytky setřete mokrou houbičkou nebo utěrkou.
Díky tomuto postupu budou dvířka trouby opět zářit čistotou. Abyste předešli náročnému drhnutí připálenin, vyplatí se pečicí troubu alespoň základně vyčistit po každém použití. Čas od času se pak můžete pustit do důkladnějšího úklidu.