Česká klasika za 15 korun, kterou si cizinci vozí domů po desítkách. Pokud jste ji ještě neochutnali, letošní trhy to jistí

     
Martina Minaříková
19. 12. 2025 ▪ 16:30

Tuto sladkou dobrotu si Češi zvykli péct především na Vánoce, o typické vánoční cukroví se však nejedná. V dřívějších dobách dokonce ani s Vánocemi nic společného neměla.

Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.
Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.
Foto: Shutterstock

Na sváteční talíře se začalo toto poměrně specifické cukroví klást zřejmě už za první republiky. Křupavá placička, někdy způlky máčená v čokoládě, doplněná o ořechy a kandované ovoce. Své fanoušky si získala okamžitě a přetrvali až do dnešních dnů. Jen si zkuste vybavit, kolik obdivovatelů mají marokánky přímo ve vaší rodině.

Exotický původ

Marokánky přitom nepocházejí z Evropy. Původem jsou zřejmě z arabského světa, konkrétně ze severu Afriky. Zde v minulosti našli Arabové svůj druhý domov a samozřejmě s sebou na nová území vzali i své zvyky a kulinářské schopnosti. Jak se svět postupem času čím dál víc propojoval, dostaly se marokánky také na evropské stoly. A odtud byl už jen kousek na ten náš, český stůl. U nás pak marokánky dostaly v průběhu let ještě větší význam – začali jsme je pravidelně zařazovat mezi vánoční cukroví.

Předchůdcem „našich“ marokánek byla zřejmě cukrovinka známá pod názvem mažún. Jedná se konkrétně o marockou sladkost, jejíž některé varianty dokonce obsahovaly konopí. V jiných textech se zase můžete dočíst, že marokánky mají svůj původ v Itálii, protože připomínají tamější sušenky se sušeným ovocem a oříšky. Inu, pravý původ marokánek je tak trochu obestřen tajemstvím.

Marokánky se staly oblíbeným vánočním cukrovím. , ...

Co obsahují

Původní recepturu afrických marokánek tvořily poměrně extravagantní suroviny, přesněji řečeno jedna – hašiš. V arabském světě byl totiž nadmíru populární. Kromě něho se do marokánek přidávaly ještě ořechy, kakao, vanilka, med a datle. V dnešní době už jsou ingredience značně upravené a především jejich součástí nejsou žádné drogy.

Není však žádným překvapením, že každá rodina si svůj vlastní recept na marokánky mírně upravila podle svých chuťových preferencí. Součástí tak může být v podstatě cokoli. Můžete si libovolně namixovat ořechy nebo místo kandovaného ovoce použít rozinky či sušené meruňky. I když je recept na marokánky velmi variabilní, pořád by se měl držet tří základních pilířů:

  • Ořechy: Ve většině případů padne volba na mandle, skvěle je ale umí zastoupit lískové, vlašské nebo pekanové oříšky. Ty pak můžete ještě lehce opražit na pánvi pro zvýraznění chuti.
  • Kandované ovoce: Tradiční kombinaci tvoří pomerančová kůra, citron a třešně. Hodí se však i sušený ananas nebo třeba meruňky.
  • Čokoláda: Do té se marokánky po vychladnutí namáčejí z jedné poloviny.

Marokánky si můžete připravit i v bezlepkové variantě. Stačí klasickou mouku nahradit tou bezlepkovou – třeba mandlovou. Nebojte se také přidat do těsta špetku mleté vanilky nebo skořice pro zvýraznění vůně.

Přípravu marokánek ještě do Vánoc stíháte. , ...

Recept na voňavé marokánky

Příprava marokánek není nijak složitá, ujmout se jí může i začínající cukrář či cukrářka. Navíc netrvá příliš dlouhou dobu, takže si marokánky pořád stíháte připravit do Vánoc. Potřebovat budete:

  • 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 30%)
  • 80 g cukru krupice
  • 2 lžíce medu
  • 30 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g arašídů nasekaných na hrubo
  • 80 g mandlí nasekaných na hrubo
  • 200 g kandovaného ovoce
  • čokoládu na polevu + tuk na ztužení (může být například kokosový)

Nejprve v hrnci rozehřejte na mírném plameni smetanu společně s cukrem, medem a máslem. Ingredience za stálého míchání nechte důkladně rozpustit. Posléze do horké směsi vmíchejte hladkou mouku. Vařte za stálého míchání, dokud se nevytvoří hustá kaše. Pozor, vařit stačí pouze krátce, jen do té doby, dokud se směs neodlepuje ode dna. Hrnec s vzniklou směsí odstavte z plotny a ihned do ní zamíchejte nasekané oříšky a kandované ovoce.

Ze vzniklé husté hmoty tvarujte jednotlivé marokánky a vykládejte je na plech vystlaný pečicím papírem. Dobrým pomocníkem je v této chvíli obyčejná čajová lžička, pomocí které zploštíte malé hromádky těsta na výslednou placičku. Nezapomeňte je na plechu klást dostatečně daleko od sebe, aby se vám při pečení neslepily.

Troubu si předehřejte zhruba na 180 °C na horkovzduch. Poté v ní pečte marokánky po dobu cca 10 až 15 minut, záleží na typu vaší trouby. Marokánky během pečení kontrolujte, hotové jsou tehdy, až lehce zezlátnou a jejich okraje začnou mírně hnědnout.

Hotové marokánky nechte vychladnout a poté je zespodu namáčejte nebo potírejte čokoládovou polevou, kterou nechte ztuhnout. A máte hotovo! Přejeme, ať marokánky chutnají.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Marokánky Cukroví Recept
Zdroj: apetitonline.cz, levnekoreni.cz, dumazahrada.cz




Nejnovější z kategorie


Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.

Umístění sušičky ovlivňuje spotřebu nebo třeba vlhkost v místnosti.

Jak odstranit pařezy, aniž byste museli použít složité postupy?

Světlo tvoří jeden z hlavních pilířů feng-šuej.

Rozložení nábytku může hrát podle feng-šuej roli v proudění energie

Pusťte se do pečení, tento moučník potřebuje pár dní na změknutí

Co dělat, když máte televizi blízko gauče?

Hromaděním věcí v bytě si můžete podle feng-šuej blokovat energii

Některé nevkusné vánoční dekorace by raději měly zůstat v zapomnění

Do jakého patra v lednici patří maso, mléko a vejce?

Otestovali jsme vysavače od levných po prémiové. Tenhle za 3 000 Kč vyhrál poměrem cena–výkon

Tohle občerstvení před 30 lety vytáhl každý, když zazvonila návštěva

Psa si vždy vybírejte podle životního stylu

Jedním ze slavných českých vynálezů jsou kontaktní čočky

Pyžamo se nemění tak často, jak si myslíte

Nábytek s dvojitým účelem nahrazuje otevřené police a skříňky

Ne každá čokoláda se hodí do pečení

Prodejny Action se po Česku rozšiřují

Špatně zvolený čas zalévání se na stavu rostlin může negativně podepsat.

Je lepší parní generátor, nebo žehlička?

Rychlý vánoční recept pro všechny zaneprázdněné

Nájmy se každoročně zvedají

V koupelnách se přirozeně drží vlhkost, což může být problém.

V obchodech toho k dostání mnoho nebylo.

V Ikea pořídíte praktického pomocníka pro přípravu kávy.

Mytí žaluzií může být peklo

Nečistoty na zdi sundáte i houbičkou

Na bahno a rybinu platí jeden starý trik, po kterém bude kapr k nepoznání

Tenhle dánský zvyk je mnohem krásnější než ohňostroje

Letos jsou vánoční stromky plné pavouků



Nejnovější
Nejnovější