Rýže jako z restaurace: Neslepuje se a je nadýchaná. Tajemství je v jedné kapce navíc
Uvařit perfektně nadýchanou rýži, která se nebude slepovat a zároveň bude skvěle chutnat, je umění. Ačkoliv by se mohlo zdát, že příprava rýže je snadná, opak je pravdou a pro mnohé kuchaře se jedná o náročnou disciplínu.
Rýže se jednoznačně řadí k nejoblíbenějším přílohám. Dopřáváme si ji k masu, zelenině, nejrůznějším omáčkám a podobně. Mnoha lidem se však už stalo, že se snažili rýži doma uvařit a nakonec museli bojovat s mdlou slepenou hroudou.
Vše začíná již před samotným vařením
Abyste docílili sypké a nadýchané rýže, je ze všeho nejdůležitější vybrat si správný druh. Nejméně lepí rýže, která má nižší obsah škrobu. Nejvhodnější je přitom volit z dlouhozrnných druhů. Skvělou volbou může být v tomto ohledu basmati, jasmínová rýže nebo dlouhozrnná parboiled rýže. Naopak kulatozrnná rýže používaná na sushi nebo italské rizoto má vyšší obsah škrobu, který se při vaření uvolňuje, a způsobuje slepení.
Množství škrobu pak lze dále zredukovat důkladným propláchnutím suché rýže ještě před vařením. Jakmile si odměříte požadované množství, rýži proplachujte pod proudem studené vody (např. v cedníku), dokud nebude odtékat čirá voda. Tímto způsobem dojde k vyplavení škrobu.
Do hrnce přidejte jednu kapku této ingredience
Zabránit slepování rýže můžete také přidáním kapky oleje do hrnce nebo rýžovaru. Olej vytvoří na povrchu jednotlivých zrn jemný film, který brání uvolněnému škrobu slepit zrna k sobě. Díky tomuto jednoduchému triku je rýže po uvaření krásně nadýchaná a sypká.
Podle zvoleného druhu oleje navíc rýži můžete dodat i určitou chuť. Například sezamový olej může rýži propůjčit jemný oříškový nádech. Rýže připravovaná s kapkou oleje se po uvaření lépe promíchává a nemá tendenci se tolik přichytávat ke dnu hrnce.
V rýžovaru, nebo raději v obyčejném hrnci?
Oblíbeným pomocníkem pro snadnou přípravu rýže je rýžovar. Mezi jeho výhody lze zařadit zpravidla spolehlivý výsledek. Rýže bývá většinou krásně nadýchaná, jelikož přístroj sám hlídá teplotu a množství páry. Po jeho zapnutí nemusíte postávat u plotny, ale můžete se věnovat jiným činnostem. Díky nepřilnavému povrchu a řízené teplotě je minimalizováno riziko připálení.
Na druhou stranu se jedná o další spotřebič, kterému musíte v kuchyni najít své místo. I proto řada lidí zůstává věrná klasickým hrncům. Jejich výhoda spočívá ve snadné dostupnosti i tom, že se voda v klasickém hrnci často zahřeje rychleji než v rýžovaru. Bohužel ale může být rýže náchylná na případné připálení.
Rýže jako základ jídelníčku po celém světě
Tato ingredience se celosvětově těší obrovské popularitě. V každém koutu naší zeměkoule se přitom může připravovat trochu jinak. Její oblíbenost tkví v jednoduchosti i univerzálnosti – lze ji totiž připravit na stovky způsobů a vždy se přizpůsobí chutím i zvyklostem dané kultury.
Rýže zároveň skvěle zapadá do konceptu zdravého stravování. Obsahuje sacharidy, které tělu dodávají rychlou i středně dlouhou energii. Neobsahuje téměř žádný tuk ani lepek, takže je snadno stravitelná. Přirozeně obsahuje vitaminy skupiny B, mangan, fosfor, hořčík a malé množství železa. Některé druhy rýže mají vyšší obsah vlákniny, která pomáhá udržovat pocit sytosti a prospívá střevní mikroflóře.
Samozřejmě je ale třeba dbát na pestrost jídelníčku. Pokud byste jedli jen rýži bez vyvážení jinými potravinami (luštěniny, maso, zelenina), mohlo by to vést k nutriční jednostrannosti. Velké množství dostupných receptů však nahrává tomu, že můžete jednotlivé pokrmy snadno obměňovat a svému tělu tak dopřát vše, co si žádá.