EnergoZrouti.cz

Zájem o fotovoltaiky roste, nyní ale hlavně mezi firmami

  
Lenka Nováková
2. 5. 2023 ▪ 13:57

Současná situace výrazně nahrává výhodnosti fotovoltaických elektráren pro firmy. Ty plánují v letošním roce ve velkém pořizovat nové elektrárny. 27 procent firem, které již fotovoltaiku vlastní ji navíc plánuje rozšířit.

Velké instalace fotovoltaik pomáhají firmám snižovat náklady
Velké instalace fotovoltaik pomáhají firmám snižovat náklady
Foto: Unsplash

Firmy v České republice se snaží být nezávislé na vnějších dodavatelích energií a mnoho z nich plánuje pořízení nebo rozšíření fotovoltaické elektrárny. Podle průzkumu společnosti Raiffeisen-Leasing si novou fotovoltaiku plánuje pořídit přes 40 procent firem, zatímco 27 procent firem, které již vlastní fotovoltaiku ji chce rozšířit. Respondenti nejčastěji uvádějí jako důvod vlastní spotřebu (77 procent), prodej přebytků do sítě (31 procent) nebo nabíjení elektromobilů (15 procent).

Z celkového počtu respondentů více než polovina uvedla, že by financování fotovoltaiky zajišťovala z vlastních zdrojů v kombinaci s dotací. Třetina by volila úvěr s dotací a 13 procent by čerpalo pouze z vlastních zdrojů. Společnost Raiffeisen-Leasing doporučuje čerpání dotaci z Národního plánu obnovy, která je vyplácena zpětně na základě schválené žádosti. Přemysl Beneš, obchodní ředitel společnosti Raiffeisen-Leasing, upozorňuje na to, že novela vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou umožňuje jednodušší a výhodnější prodej přebytků elektřiny hlavně pro majitele menších fotovoltaických elektráren. To by tak mohlo mnoha menším a středním firmám zkrátit dobu návratnosti.

Z průzkumu také vyplývá, že 42 procent firem, které se jej účastnily, plánuje pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Tyto plány mají především firmy z oblasti zemědělství a lesnictví, dopravy a logistiky a také ze stavebního průmyslu a developmentu. 27 procent firem, které již vlastní fotovoltaiku, plánuje její kapacitu dále rozšířit. Tyto firmy pocházejí hlavně z oblasti těžebního průmyslu a zpracování surovin.

Investice do fotovoltaických elektráren jsou tak pro velké a střední firmy hlavně díky současným podmínkám výrazně výhodnější. Díky novelizaci zmiňované vyhlášky se ale brzy stanou atraktivnější i pro menší firmy.




Štítky: Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Fotovoltaické elektrárny Solární elektrárny