EnergoZrouti.cz

Vyplatí se investice do fotovoltaiky? Poradí nová aplikace

  
Tomáš Jelínek
11. 7. 2023 ▪ 10:34

Výpočet návratnosti investic do fotovoltaiky by zákazníci mohli díky nové aplikaci snadno zjistit na pár kliknutí. Velkým přínosem by ale mohla být i pro dodavatele fotovoltaiky a energetické konzultanty.

Výpočet návratnosti fotovoltaiky bude díky nové aplikaci výrazně jednodušší
Výpočet návratnosti fotovoltaiky bude díky nové aplikaci výrazně jednodušší
Foto: Unsplash+

Návratnost investice vložené do fotovoltaického systému je klíčová pro všechny, kteří o pořízení fotovoltaiky uvažují. Ať už jde o domácnost či firmu, mělo by být vždy naprosto jasné, kdy se vložená investice vrátí, a to i kvůli délce životnosti různých komponentů, které v čase degradují. Výpočet návratnosti by nyní měla ulehčit mobilní aplikace, která bude dostupná pro všechny majitele chytrých telefonů.

Výpočet návratnosti, který v současnosti mnoho budoucích majitelů fotovoltaických elektráren získává od firem může být v mnoha případech ovlivněn. Samotní dodavatelé se totiž ve svých nabídkách snaží udělat návratnost lepší, než tomu v reálné podobě bude. Důvod je přitom jednoduchý, ukázat zákazníkovi výhodnost systému a prodat mu svou službu.

Právě řešením takového problému by ale zákazníkům měla pomoci nová aplikace, která na základě nabídnutých komponent, ceny elektřiny a mnoha dalších parametrů dokáže zákazníkům snadno určit návratnost. Ti si tak budou moci výrazně snadněji ověřit, že jim dodavatel opravdu nabízí kvalitní službu.

Aplikace Amortisator, kterou vyvíjí německá firma RegioDomus UG zabývající se chytrým softwarem pro realitní služby bude ale mimo koncových zákazníků určená hlavně pro energetické poradce. Ti díky ní budou moci svým zákazníkům vytvářet přehledné kalkulace návratnosti fotovoltaiky.

Ačkoliv už v současnosti existuje velké množství webových kalkulaček, které výpočet návratnosti poskytují, jejich využívání je podle autorů aplikace velmi složité. Velké množství konzultantů a firem tak pro výpočet návratnosti využívá excelové tabulky, v kterých se ale mnohdy sama firma příliš nevyzná a pro zákazníka nejsou absolutně přehledné.

Nová aplikace tak pomůže jak zákazníkům, tak i energetickým firmám. Stáhnout by ji mělo být možné již brzy v Apple App Store nebo Google Play Store. Prozatím bude aplikace ale pouze v angličtině, němčině, španělstině a francouzštině za 9,99 eura (cca 237 korun) měsíčně.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Fotovoltaické elektárny Obnovitelné zdroje Aplikace Návratnost fotovoltaiky