EnergoZrouti.cz

Tepelné čerpadlo si pořiďte co nejdříve, vyčkávání se vám jen prodraží

     
Tomáš Jelínek
20. 8. 2024 ▪ 09:07

Vyčkávání s pořízením tepelného čerpadla nemusí být dobrý nápad. Jeho instalace v současných podmínkách totiž může přinést nejen okamžité výhody, ale i nižší náklady na vytápění a chlazení domácnosti do budoucna. Aktuálně lze navíc využít levnějších nabídek firem i státní podpory.

Odkládání instalace tepelného čerpadla může domácnosti dál finančně zatížit
Odkládání instalace tepelného čerpadla může domácnosti dál finančně zatížit
Foto: Unsplash

Tepelná čerpadla lze už dnes považovat za budoucnost vytápění a ohřevu teplé užitkové vody v domácnostech. Hlavním důvodem je nízká spotřeba v případě správné instalace, ale také využívání elektřiny, která stále více pochází z obnovitelných zdrojů. To by mělo zajistit, že používání tepelného čerpadla bude v příštích letech levnější.

Přestože je investice do pořízení tepelného čerpadla jednou z největších položek, které domácnosti utratí, jeho instalace se může v dlouhodobém měřítku rozhodně vyplatit. Tepelné čerpadlo je navíc oproti plynovým kotlům či kotlům spalujícím fosilní paliva výrazně čistší a jednodušší na provoz.

Velkou výhodou pořízení tepelného čerpadla v letním období jsou volné kapacity instalačních firem. Ty mají v době nižší poptávky po instalacích dostatek zaměstnanců, a lze tak očekávat, že instalace kompletní technologie bude možné stihnout ještě do začátku topné sezóny.

V době, kdy mají firmy nižší poptávku po tepelných čerpadlech, klesají také jejich ceny. Díky konkurenčnímu tlaku lze tak v současnosti výrazně ušetřit díky akčním nabídkám, které firmy nabízejí. Pokud domácnost současně s takovou akční nabídkou využije i dotaci, například z programu Nová zelená úsporám, návratnost investice do tepelného čerpadla se výrazně zkrátí.

U domácností, které dosud využívají kotle I. a II. emisní třídy, navíc může být tepelné čerpadlo první volbou při nahrazování topného systému, který už od začátku září nebude možné využívat.

Jedním z důvodů, proč zvolit tepelné čerpadlo místo plynového kotle, je jeho budoucí využití. V případě plynových kotlů a kotlů na dřevo či uhlí lze očekávat významné zdražování paliv v příštích letech v souvislosti se začátkem platnosti další fáze systému emisních povolenek. Ten většinu fosilních paliv pro domácnosti výrazně prodraží kvůli tlaku na jejich omezování.

Naopak elektřina, kterou tepelné čerpadlo využívá, by mohla být díky nárůstu kapacity obnovitelných zdrojů v energetické síti levnější než tyto zdroje. V některých měsících roku totiž bude z velkých větrníků na severu kontinentu nebo z velkých fotovoltaických elektráren na jihu velký přebytek kapacity, která tak bude tlačit cenu elektřiny dolů. Tato elektřina z obnovitelných zdrojů nebude zatížena systémem emisních povolenek, a tak bude mít oproti plynu, který je i díky nestabilní politické situaci dražší, velkou výhodu.

Tepelná čerpadla mají navíc velkou výhodu i v letních měsících. S jejich pomocí lze totiž domy nejen vytápět, ale i chladit, což může pomoci chladit domácnost bez využívání klimatizační jednotky, která by ve většině případů měla větší spotřebu elektrické energie. V kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou pak lze v nejteplejších dnech roku, kterých v posledních letech výrazně přibývá, chladit díky slunci zdarma.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tepelná čerpadla Vytápění Topení Obnovitelné zdroje


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.