EnergoZrouti.cz

Tepelné čerpadlo? Ani náhodou! Pět důvodů, proč je tepelné čerpadlo špatnou volbou

  
Tomáš Jelínek
17. 2. 2024 ▪ 16:28

Pořídit si tepelné čerpadlo? Ani náhodou! Přinášíme pět důvodů, proč by ve vašem případě tepelné čerpadlo mohlo přinést více starostí než současné vytápění

Plynový kotel a bojler může být pro mnoho domácností stále nejpřijatelnější řešení
Plynový kotel a bojler může být pro mnoho domácností stále nejpřijatelnější řešení
Foto: Unsplash

V době, kdy se svět snaží najít alternativy k fosilním palivům a snížit emise skleníkových plynů, se tepelná čerpadla jeví jako slibné řešení pro vytápění domácností. Britská vláda si klade za cíl instalovat těchto zařízení 600 000 ročně do roku 2028 a postupně vyřadit plynové kotle, stále odvážnější plány mají ale i země evropské sedmadvacítky včetně Česka. Avšak, i přes podpory a dotace, tepelná čerpadla nejsou pro každého. Zde je pět důvodů, proč byste měli být opatrní před jejich pořízením.

1. Vysoké pořizovací náklady

Hlavní překážkou pro mnoho domácností je vysoká počáteční investice do tepelného čerpadla ve srovnání s tradičními vytápěcími systémy například na zemní plyn. Zatímco náklady na nákup a instalaci plynového kotle se pohybují mezi 30 000 a 90 000 korun, tepelná čerpadla mohou stát od 200 000 i do milionu korun, v závislosti na typu. I přes sliby o snižování cen v budoucnu, jsou tak nyní tyto částky pro mnohé domácnosti nedostupné.

2. Pomalé zahřívání

Tepelná čerpadla jsou pomalejší v zahřívání domova než tradiční kotle. Zatímco tradiční systémy mohou ohřát vodu na teploty okolo 75°C, tepelná čerpadla dosahují maximálně 65°C, což znamená, že ohřátí domu trvá déle. Vysoká teplota otopné vody u tepelného čerpadla ale znamená i další nevýhodu – velkou spotřebu. U běžných typů tepelných čerpadel totiž zařízení při těchto teplotách funguje už více jako elektrokotel.

3. Lepší modely na obzoru

S rostoucím počtem instalací a vývojem nových modelů je pravděpodobné, že ceny tepelných čerpadel v budoucnu klesnou a budou k dispozici efektivnější zařízení. Pořízení tepelného čerpadla nyní by mohlo znamenat, že přijdete o možnost získat v budoucnu lepší a levnější model. V případě, kdy problém s nutností výměny řešíte nyní ale nemusí být tato rada příliš výhodná.

4. Nevhodnost pro všechny domovy

Ne všechny domovy jsou vhodné pro instalaci tepelného čerpadla. Zatímco většina domů může pojmout čerpadlo vzduch-voda, pro zařízení země-voda je potřeba více prostoru. Také v některých bytech může být instalace problematická kvůli omezenému venkovnímu nebo vnitřnímu prostoru.

Přestože mezi lidmi i dále koluje mýtus o tom, že k provozu tepelného čerpadla je nutné mít zateplený dům, opak je pravdou. Jedním dechem je ale nutné dodat, že náklady na provoz tepelného čerpadla v domě s nízkými energetickými ztrátami budou výrazně nižší než u nerekonstru­ovaného domu, kde se teplo rychle vytrácí.

5. Malé úspory na účtech

Potenciální úspory nákladů na energie závisí na tom, jaký systém tepelné čerpadlo nahrazuje. V některých případech mohou domácnosti ušetřit, ale v případě nahrazení například plynového kotle tepelným čerpadlem mohou náklady na energie ve většině případů výrazně stoupnout.

Pro některé domácnosti pak může tepelné čerpadlo i přes slibovanou rychlou návratnost díky dotacím představovat velký zásah do rozpočtu. Ukazuje to i příklad našeho čtenáře o kterém jsme nedávno psali.

„Dnes už bych si tepelné čerpadlo v žádném případě nepořídil. Na začátku mi to celé přišlo jako dobrý nápad, když už do výměny kotle musím investovat, tak si tepelným čerpadlem zajistím jeho levný provoz díky levné elektřině a zároveň nebudu muset řešit všemožné zákazy, které se na jiné kotle chystají,“ uvádí pan Josef




Štítky: Tepelná čerpadla Vytápění Energie Plyn Fosilní paliva Obnovitelné zdroje