EnergoZrouti.cz

Tepelné čerpadlo není problém ani v nezatepleném domě, mezi Čechy stále koluje mýtus

  
Martin Bárta
2. 12. 2023 ▪ 13:50

Tepelné čerpadlo nelze pořídit do staršího domu bez zateplení. Mýtus, který koluje mezi tuzemskými domácnostmi, je díky novým technologiím i současné situaci na energetickém trhu nesmyslný.

Tepelné čerpadlo bez zateplení nemusí být nesmysl
Tepelné čerpadlo bez zateplení nemusí být nesmysl
Foto: Unsplash

Ačkoliv se u mnoha domů nejen v Česku v posledních letech stále ve větší míře objevují venkovní jednotky tepelných čerpadel, což ukazuje na zvyšující se zájem o ekologické vytápění, mezi některými lidmi nadále panují léta zažité mýty. Jedním z nich je například to, že tepelné čerpadlo má smysl pouze v zatepleném domě postaveném nejlépe maximálně před několika lety. Reálná situace je ale úplně jiná.

Stejně jako v případě jiných zdrojů vytápění mají samozřejmě i tepelná čerpadla některé specifikace a případy, ve kterých nemusí být jejich využití úplně efektivní. Moderní tepelná čerpadla ale v současnosti patří mezi jedny z nejvíce ekonomicky výhodných a úsporných zdrojů vytápění domácností.

Zvyšující se zájem o tepelná čerpadla, která jsou mnohdy hlavně náhradou za dosluhující kotle na pevná paliva v rodinných domech ostatně ukazují i statistiky. Jen v loňském roce tak podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu bylo nainstalováno 60 267 tepelných čerpadel, což je ve srovnání s rokem 2021 dvojnásobný růst.

Nová tepelná čerpadla, která přední výrobci už v současnosti dodávají navíc mohou nabídnout například vyšší teplotu otopné vody a tak jsou stále více vhodná i do starších domů, které nevyužívají pro tepelná čerpadla ideální podlahové vytápění. Díky moderním technologiím je tak možné tepelné čerpadlo použít i ve starším domě bez rozsáhlé rekonstrukce.

Přestože tak statistiky ukazují rychle rostoucí zájem o tento ekologický způsob vytápění, mezi lidmi nadále kolují mýty o tom, že jsou tepelná čerpadla absolutní nesmysl do nezateplených domů, které například nedokáží vytopit. Využití tepelného čerpadla v novostavbách a zateplených domech samozřejmě v mnoha případech dává výrazně vyšší smysl díky nízké tepelné ztrátě ani nezateplený dům ale nemusí být pro tepelná čerpadla problém.

„Naprostá většina domů, kde již v posledních 15 až 20 letech proběhla výměna oken, je už v tomto stavu vhodná pro instalaci tepelného čerpadla i bez zateplení. Původní radiátory pak obvykle také stačí, pokud jsou počítané ještě na stav před výměnou oken a zateplením,” uvádí Oto Hanus ze společnosti Acond, která v Milevsku tepelná čerpadla vyrábí.

Tabulka meziroční změny v regulované části elektřiny (průměr ČR, nízké napětí) , Energetický...

Tepelná čerpadla tak nebývají problém ani ve starších domech s výraznějšími tepelnými ztrátami. Investice do tepelného čerpadla se totiž například oproti investici do zateplení většinou vrátí o něco rychleji. V kombinaci s fotovoltaikou pak může být investice do tepelného čerpadla možností, jak snížit náklady domácnosti a zajistit i částečnou nezávislost na distribuční síti. Právě elektřina z distribuční sítě totiž už v příštím roce s růstem regulované části ceny výrazně vzroste.

Tepelné čerpadlo navíc není problém ani v domech s velmi vysokou tepelnou ztrátou či v lokalitách s velmi chladným počasím například v horských oblastech. V těchto případech je ale již většinou doporučena kombinace s takzvaným bivalentním tepelným zdrojem, kterým je například elektrokotel. Ten umožní ekologické vytápění i v době, kdy je mráz už tak silný, že by nižší teplota z tepelného čerpadla nezvládala dům ohřát na požadovanou teplotu.




Štítky: Tepelné čerpadlo Vytápění Topení Zateplení Teplo Zima Elektřina Energie