EnergoZrouti.cz

Půjde to i bez fosilních paliv. Pátá největší ekonomika světa už 100 dní funguje pouze na obnovitelné zdroje

     
Martin Bárta
30. 7. 2024 ▪ 10:14

Více než sto dnů fungování energetické sítě výhradně na obnovitelné zdroje. Přesně to se podařilo páté největší ekonomice světa - Kalifornii. Její plány na dosažení čisté nuly do roku 2045 se díky současnému tempu zdají být už jen formalitou.

Obnovitelné zdroje už přes sto dnů „pohání“ Kalifornii
Obnovitelné zdroje už přes sto dnů „pohání“ Kalifornii
Foto: Unsplash

Kalifornie, pátá největší ekonomika světa, dosáhla významného milníku v oblasti čisté energie. Od 7. března 2024 do 28. července 2024 získával stát každý den 100 % své elektřiny z obnovitelných zdrojů. Tento rekordní úspěch přináší naději a inspiraci pro ostatní státy i země po celém světě, které se snaží o přechod na udržitelnou energetiku.

Kalifornie využívala kombinaci solární, větrné, vodní energie a úložišť baterií k pokrytí celkové poptávky po elektřině po dobu více než 100 dní. Tento výkon nebyl jen dočasným jevem, ale stabilním a trvalým naplněním energetických potřeb státu obnovitelnými zdroji energie, což je významný úspěch v historii energetiky.

Jen meziročně se v americkém státě zvýšila výroba ze solární energie o 30 % a z větrné energie o 8 %. Velkou část fotovoltaických elektráren přitom netvořily jen velké solární farmy ale i běžné střešní instalace, kterých v Kalifornii přibývá velmi výrazným tempem.

Kalifornský energetický systém nyní zálohují i objemná bateriová úložiště jejichž kapacita se meziročně zdvojnásobila. Díky tomu je možné elektřinu vyrobenou přes den uložit a využívat v noci nebo v době, kdy není dostatek slunečního svitu k pokrytí poptávky.

Profesor Mark Jacobson ze Stanfordské univerzity, který sledoval výkon Kalifornie v oblasti obnovitelných zdrojů, uvedl, že tento úspěch není jen dočasným jevem, ale novou realitou. Podle něj kontinuální růst kapacit obnovitelných zdrojů a úložišť naznačuje, že Kalifornie by mohla dosáhnout 100% pokrytí svých energetických potřeb z obnovitelných zdrojů po celý den a noc již v blízké budoucnosti a být tak vzorem i pro další státy.

Kalifornie se zavázala dosáhnout 100% čisté elektřiny do roku 2045. Tento cíl se tak v jejím případě jeví jako dosažitelný, a dokonce je možné, že bude dosažen i dříve. To se zatím nedá říci o jiných státech ale i například o Evropské unii a jejich ambicích, které se při současném tempu energetického přechodu zdají být nereálné.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Obnovitelné zdroje USA Kalifornie Fotovoltaika Větrná energie


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.