EnergoZrouti.cz

Prověřit si dodavatele fotovoltaiky zabere jen pár minut, lidé ale naletí podvodníkům kvůli vlastní hlouposti

  
Tomáš Jelínek
31. 5. 2023 ▪ 12:48

Podvodníci ve fotovoltaice vydělávají na hlouposti domácností. Prověřit si, zda je firma kvalitní či nikoliv přitom většinou zabere jen pár minut. Úspora peněz i času při budoucích sporech ale může být dramatická

Fotovoltaiku od nekvalitních dodavatelů lidé objednají většinou z vlastní hlouposti
Fotovoltaiku od nekvalitních dodavatelů lidé objednají většinou z vlastní hlouposti
Foto: Unsplash

Fotovoltaické systémy jsou stále častější volbou domácností, které chtějí snížit svou závislost na energetické síti a ušetřit díky výrobě vlastní elektřiny. S nárůstem poptávky po fotovoltaických panelech se ale zvyšuje i riziko, že zájemci o fotovoltaiku naletí podvodným dodavatelům. Je proto nezbytné, aby si domácnosti, firmy ale i úřady důkladně prověřili dodavatele, než se rozhodnou investovat do solárního systému.

Nedostatek informací a nedostatečné povědomí o fotovoltaických systémech jsou hlavní příčinou toho, proč hlavně domácnosti často padají za oběť podvodným praktikám. Mnozí nemají dostatečný přehled o technických aspektech solárních panelů a nejsou si jisti, jak správně posoudit kvalitu a spolehlivost dodavatele. Tato nedostatečná informovanost může vést k rychlým a neuváženým rozhodnutím, která se mohou později ukázat jako finančně i technicky nevýhodná.

Nicméně, prověření dodavatele fotovoltaiky není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Existuje několik klíčových kroků, které mohou domácnosti podniknout, aby si ověřili serióznost a spolehlivost dodavatele. Prvním krokem je získat informace o pověsti společnosti. Spotřebitelé by měli zkontrolovat referenční projekty dodavatele a přečíst si recenze a hodnocení od jiných zákazníků dodavatele fotovoltaiky. Je také vhodné zjistit, jak dlouho společnost na trhu působí a jestli disponuje potřebnými certifikáty a licencemi.

Pro ověření recenzí dodavatelů fotovoltaiky lze přitom dnes již využít mnoha serverů v čele se srovnávačem fotovoltaiky Voltaico.cz. Na těchto serverech si mohou spotřebitelé přečíst zkušenosti ostatních majitelů fotovoltaiky a porovnat nabídky různých dodavatelů. To jim umožňuje získat objektivní a nezávislé informace o spolehlivosti a kvalitě služeb.

Investice do fotovoltaického systému by měla být vždy brána jako dlouhodobá investice, která vyžaduje důkladnou úvahu podobně jako je tomu při výběru automobilu či nových spotřebičů do domácnosti. Prověření dodavatele je tak klíčovým krokem, který spotřebitelům pomáhá vyhnout se podvodům a získat kvalitní a spolehlivý solární systém. Dostatečné informace a prověření dodavatele by mělo být pro každého budoucího majitele prioritou číslo jedna ještě před podpisem jakékoliv smlouvy.

Ačkoliv podvodných firem či firem, které neplní slíbené termíny je na trhu stále jen výrazná menšina, naletí jim díky poutavému marketingu a ochotným obchodním zástupcům velké množství domácností. Díky dnešním možnostem jak si firmy prověřit, by se ale ve velkém množství případů dalo říci, že si za problémy mohou vlastní hloupostí.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Fotovoltaické elektrárny