EnergoZrouti.cz

Prodeje tepelných čerpadel neplní očekávání, další firma propustí stovky zaměstnanců

     
Martin Bárta
5. 9. 2024 ▪ 12:41

Prodeje tepelných čerpadel nadále nejsou takové, jak firmy ještě nedávno očekávaly. Největší výrobce těchto zařízení ve Skotsku, podobně jako již dříve němečtí výrobci, oznámil propouštění stovek zaměstnanců.

Další výrobce tepelných čerpadel propustí stovky zaměstnanců. Nemá odbyt
Další výrobce tepelných čerpadel propustí stovky zaměstnanců. Nemá odbyt
Foto: Unsplash

Britský průmysl tepelných čerpadel čelí těžké zkoušce, když se propouštění ve velkém nevyhýbá ani největším hráčům na trhu. Mitsubishi Electric, společnost provozující největší britskou továrnu na výrobu tepelných čerpadel v Livingstonu ve Skotsku, oznámila propuštění více než 400 zaměstnanců.

Továrna, která zaměstnává přibližně 1 600 lidí a je klíčovým výrobcem tepelných čerpadel a klimatizačních jednotek ve Velké Británii, přistupuje k tomuto kroku v důsledku „velkého poklesu poptávky“ po tepelných čerpadlech. Očekává se, že v nadcházejících týdnech a měsících dojde k redukci počtu pracovníků přibližně o čtvrtinu, což bude mít významný dopad na místní ekonomiku.

Společnost Mitsubishi potvrdila, že důvodem k tomuto kroku je klesající zájem o tepelná čerpadla, přičemž britský a evropský trh se nedokázal dostatečně přizpůsobit ambiciózním plánům na zvýšení poptávky. Zástupci zaměstnanců uvedli, že byli zprávou o propouštění šokováni, zejména proto, že vedení firmy před pouhými šesti měsíci slibovalo, že k podobnému kroku nedojde.

Situace v Livingstonu však není ojedinělá. I němečtí výrobci tepelných čerpadel, kteří jsou považováni za lídry na trhu díky masivním investicím do výroby a výzkumu, nyní čelí podobným problémům.

Německá společnost Viessmann tak už oznámila propouštění stovek zaměstnanců. Důvodem je opět klesající zájem o tepelná čerpadla, který způsobil, že se původní očekávání spojená s energetickou transformací Evropy nenaplnila. Firmy tak reagují na prudký pokles zakázek, který je způsoben zejména zhoršenými ekonomickými podmínkami a váhavým přechodem na udržitelnější zdroje vytápění.

Obě tyto situace signalizují závažné problémy, kterým čelí průmysl tepelných čerpadel napříč Evropou. I přes podporu ze strany vlád, které investují do dekarbonizace a snižování emisí, zůstává poptávka za očekáváním. Lidé totiž tepelná čerpadla dál nenakupují kvůli jejich vysokým pořizovacím nákladům a obavám z nákladů na provoz.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tepelná čerpadla Vytápění Topení Obnovitelné zdroje Spojené království Mitsubishi
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.