EnergoZrouti.cz

Tepelná čerpadla nikdo nechce, německá firma kvůli tomu chystá velké propouštění

     
Tomáš Jelínek
14. 8. 2024 ▪ 09:53

Trh s tepelnými čerpadly se zastavil kvůli nezájmu domácností o jejich pořízení. Německé firmy už na tuto situaci musejí reagovat, a místo velkých investic připravují rozsáhlé propouštění zaměstnanců.

Trh s tepelnými čerpadly se zastavil, firmy už rozdávají výpovědi
Trh s tepelnými čerpadly se zastavil, firmy už rozdávají výpovědi
Foto: Unsplash

Prodeje klimatizačních jednotek po celé Evropské unii se v posledních měsících výrazně propadly. Zákazníci nyní místo jejich instalace raději volí levnější plynové kotle, nebo instalaci úplně odkládají. To už si však vybírá daň na celém segmentu výrobců tepelných čerpadel, kteří do jejich vývoje a rozšíření výroby v minulých letech investovali miliardy.

Příkladem může být německá společnost Stiebel Eltron. Ta již před více než dvěma lety oznámila významné investice do rozšíření výrobních kapacit, aby byla připravena na očekávaný rostoucí zájem o tepelná čerpadla. Podobně se zachovala i další společnost Viessmann Group, která nedávno oznámila, že do rozšíření svého portfolia tepelných čerpadel hodlá v následujících třech letech investovat miliardu eur.

Aktuální nezájem o tepelná čerpadla na trhu však naznačuje, že tyto investice by mohly být pro firmy riskantní, a některé z nich možná své investice prozatím omezí. Příkladem může být i zmíněná společnost Stiebel Eltron, která podle listu Handelsblatt musí v současnosti přijmout drastická opatření v reakci na situaci na trhu.

Firma tak plánuje snížit počet pracovních míst o 25 procent. Od října by tak mohlo o práci přijít až tisíc zaměstnanců. Společnost přitom v současnosti zaměstnává asi šest tisíc lidí, přičemž se jejich počet měl s plánovanou expanzí zvyšovat.

Stiebel Eltron není jedinou německou firmou, která se připravuje na propouštění. Podobnou situaci, která se dotkne asi sedmi stovek zaměstnanců, již v květnu oznámil i německý Vaillant.

Problémem pro výrobce tepelných čerpadel je především současná situace, kdy se prodeje téměř zastavily. Přestože přesné důvody nejsou známé, lze jich odvodit několik.

Prvním důvodem může být vyčerpání potenciálních zákazníků, kteří si již tepelné čerpadlo pořídili například v rámci dotačních programů. Tito zákazníci byli pro tepelné čerpadlo již rozhodnuti a dotační příspěvek jejich přechod pouze urychlil. Další zákazníci, často majitelé rodinných domů, však z různých důvodů tepelné čerpadlo zatím nechtějí. Může to být například nevhodnost jejich nemovitosti, vysoká pořizovací cena čerpadla, nebo obavy z jeho fungování v zimních podmínkách, které jsou však často neopodstatněné.

Zájem o tepelná čerpadla, který nyní poklesl, mohl být v minulých letech podporován i energetickou krizí a množstvím mediálních zpráv upozorňujících na potenciální zastavení dodávek zemního plynu do Evropy po ruské invazi na Ukrajinu. Právě v obavě z nedostatku zemního plynu mohla část domácností tepelné čerpadlo pořídit.

Přestože současná situace na trhu tepelných čerpadel nevypadá pro výrobce příznivě, v příštích letech by mohlo dojít ke změně. Tepelná čerpadla jako náhradu současných fosilních zdrojů podporuje mnoho zemí EU i samotná Evropská komise. Tepelná čerpadla jako „energetický zdroj budoucnosti“ vidí dlouhodobě i Spojené království, které by mohlo být dalším tahounem budoucích prodejů.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tepelné čerpadlo Obnovitelné zdroje Německo EU Evropská unie


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.