EnergoZrouti.cz

Povinné solární panely. Tokio je bude vyžadovat na všech nových domech už za dva roky

  
Martin Bárta
16. 12. 2022 ▪ 09:37

Už za dva roky budou mít někteří developeři v japonském Tokiu novou povinnost instalovat na střechy nově realizovaných budov solární panely. Město jim na to poskytne dotace.

Solární panely
Solární panely
Foto: Markus Spiske on Unsplash

Už od roku 2025 čeká majitele nových domů v japonském Tokiu nová povinnost. Na střeše svého domu totiž budou muset umístit solární panely vyrábějící elektrickou energii. Rozhodnutí úřadů v Tokiu by mělo pomoci k rychlejšímu přechodu na obnovitelné zdroje energie a snížení emisí skleníkových plynů.

Nová povinnost se ale bude týkat jen malého množství asi padesátky společností, které jsou hlavními staviteli domů v hlavním městě Japonska. Osvobozeny od nové povinnosti by pak měly být domy, jejichž plocha střechy je menší než 20 metrů čtverečních.

Podle informací serveru The Japan Times je hlavním záměrem nového nařízení právě uložení povinnosti instalace obnovitelných zdrojů pro největší developerské firmy, které v Tokiu stavějí domy. Společnosti přitom nebudou povinné nainstalovat solární panely na každou střechu, v domech které staví, ale budou muset splnit určitý podíl domů, které panely mít na střechách budou. Podíl je přitom různý v různých oblastech Tokia.

Firmy ale nebudou muset instalaci fotovoltaiky hradit plně ze svého. Město totiž na podporu těchto opatření připraví dotační program, který bude firmy v instalacích solárních panelů podporovat.

Debaty o povinnosti instalace solárních panelů na střechy budov přitom probíhají i v Evropské unii a někde již dochází i k realizaci nových pravidel. Týká se to tak například německého Berlína, kde by podobně jako v Japonsku měly být solární panely na střechách nových domů. Úpravu legislativy by také chtěla prosadit EU, která podporuje instalaci solárních panelů na střechy veřejných budov.




Štítky: Solární energie Obnovitelné zdroje Energie Elektřina Energetika Tokio Japonsko