EnergoZrouti.cz

EU chce do tří let solární panely na střechách všech veřejných budov

  
Martin Bárta
13. 5. 2022 ▪ 09:02

Už do tří let by měla být na každé vhodné střeše veřejné budovy fotovoltaika. Alespoň s tím počítá návrh nového plánu REPowerEU, který chce Evropská komise schvalovat v příštím týdnu. Balíček nových opatření by měl pomoci snížit závislost na ruských fosilních palivech.

Solární panely na střeše
Solární panely na střeše
Foto: Manny Becerra on Unsplash

Už do tří let by podle návrhu plánu REPowerEU měla být střecha každé veřejné budovy, která k tomu bude vhodná pokryta solárními panely. Plán, který by měl podpořit snahu EU o ukončení závislosti na fosilních palivech z Ruska. Evropská unie by se tak měla dostat ze situace, kdy ji Rusko snadno drží jako ekonomického rukojmí. Na jedné straně se totiž unijní státy snaží zbavit závislosti na Rusku, na té druhé mu každý den posílají miliardy korun za nákup fosilních paliv.

Pravidla pro fotovoltaiku by se měla zmírnit

Nový plán REPowerEU by měl mimo dalších investic do obnovitelných zdrojů uvolnit i politiku v oblasti životního prostředí, což by mělo přispět k rychlejšímu schvalování a výstavbě nových zdrojů obnovitelných zdrojů energie. Oficiálně by měl být celý balíček opatření představen už příští týden. Už nyní je ale jasné, že obnovitelné energie v čele s fotovoltaikou budou hrát v přechodu EU od fosilních paliv nejen z Ruska klíčovou roli. Podle návrhu by tak investice a opatření realizovaná v rámci balíčku měla vyjít evropskou kasu na 195 miliard korun.

Už v dubnu přitom začala Evropská komise analyzovat, zda by neměl být pro evropské země stanoven vyšší cíl pro podíl obnovitelných zdrojů energie na celkovém energetickém mixu. Už vloni přitom komise navrhla zvýšit cíl z 32% na 40%. Nyní ale komise uvažuje i nad dalším zvýšením na 45%.

V rámci nového plánu by měly být cíle pro kapacitu solární energie v rámci EU na 300 GW do roku 2025. Během následujících pěti let by se měl cíl ještě zvýšit na 500 GW. Členské státy EU by pro splnění plánu měly co nejdříve upravit legislativní pravidla, která by instalaci fotovoltaických panelů zjednodušila.

Už delší dobu se také objevují spekulace o tom, že mimo veřejných budov by měly být fotovoltaické panely povinné i u všech novostaveb. Některé země či města ale už vlastní legislativou tyto pravidla předběhly. Třeba v Berlíně by už od 1. ledna 2023 měla být fotovoltaika na střechách všech nových domů povinná.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Obnovitelná energie
Zdroj: RED