Obnovitelné zdroje si loni pořídilo 50 tisíc domácností, nahrazují tak i kotle které od září skončí

  
Lenka Nováková
19. 1. 2022 ▪ 14:10

Obnovitelné zdroje v tuzemských domácnostech přibývají, loni si je pořídilo 50 tisíc domácností. Některé tak chtějí snížit účty za energie, jiné vyměňují dosluhující kotle na pevná paliva, která od září čeká zákaz.

Spalování uhlí
Spalování uhlí

Více než 50 tisíc domácností si v minulém roce pořídilo obnovitelný zdroj energie, který má pomoci snížit náklady na energie. Některé domácnosti, obzvláště v rodinných domech ale obnovitelné zdroje pořizují i kvůli zákazu topení ve starých kotlích, který bude platný od září.

Zájem o fotovoltaiky předčil očekávání, dodavatelé nestíhají

Dlouhodobým vítězem statistik obnovitelných zdrojů energie jsou podle Komory obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE) tepelná čerpadla. Těch vloni Češi nainstalovali více než 20 tisíc, přičemž tato hodnota je stabilní už několik let.

Prudký nárůst poptávky ale letos zaznamenala střešní fotovoltaika, kterou mnoho domácností i firem vidí jako východisko z vysokých cen energií, které letos nejspíše ještě akcelerují. Solárních panelů na střechách tak rychle přibývá. Někteří dodavatelé fotovoltaiky tak už mají kvůli vysoké poptávce problémy dodržet termíny, které se navíc dále protahují.

Standardně vysoký zájem pak Komora OZE potvrzuje i u krbů a kamen. Vytápění domácností tímto způsobem však i kvůli energetické krizi nabírá na popularitě. Velké množství zájemců o tyto druhy vytápění ale při jejich nákupu nechává instalovat i akumulační systémy, které umožňují ekologicky šetrnější i levnější provoz. V Česku také ročně přibude několik tisícovek kotlů na pelety.

„O 40 % stoupnou letos ceny elektřiny a tepla, odhaduje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Logickou reakcí je zvýšený zájem domácností o vlastní zdroj, který snižuje závislost na nakupování energií. Na druhou stranu, víme o spoustě domácností, které se vracejí k vytápění špinavými fosilními palivy, což je špatná zpráva pro nás všechny. Přitom programy zřízené díky Green Dealu pomáhají domácnostem pořídit si čisté zdroje tepla tak, aby byly významně výhodnější, než ty fosilní,” uvedl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Počet domácností topících plynem pozvolna klesá

České domácnosti využívají pro vytápění, přípravu teplé vody nebo vaření zhruba 700 tisíc kotlů a 500 tisíc kamen, krbů a sporáků na pevná paliva. Pelety pak u nás využívá přibližně 40 tisíc domácností a firem. Ekologická tepelná čerpadla jsou nainstalovaná zhruba ve 130 tisících domácnostech. Přes 115 tisíc domácností má pak solární termické kolektory pro ohřev teplé vody. Vlastní střešní fotovoltaikou se pak pyšní 40 tisíc domácností.

Vzhledem k nízkým pořizovacím nákladům a relativně nízké ceně na provoz je ale nejčastějším zdrojem tepla v rodinných domech kotel na zemní plyn. Těch se v Česku ročně prodá kolem 80 tisíc. I přes velké množství pořízených kotlů ale počet domácností vytápěných zemním plynem pozvolna klesá. Během posledních deseti let tak ubyly 2 % zákazníků.

České domácnosti už letos v září čeká zákaz spalování ve starých kotlích na tuhá paliva. Ty nejvíce špinavé kotle tak bude nutné do této doby vyměnit. Podle některých informací se jedná až o 300 tisíc špinavých kotlů. Někteří jejich majitelé ale nejspíš kotel nevymění a časem je tak může postihnout sankce.




Štítky: Vytápění Obnovitelné zdroje Tepelná čerpadla Fotovoltaika Výměna kotlů
Zdroj: RED