EnergoZrouti.cz

Nátěr místo zateplení? Speciální izolační barva pomáhá dramaticky šetřit energie

  
Nikola Stránská
18. 8. 2023 ▪ 09:17

Místo zateplení speciální nátěr? Vědcům z americké univerzity se podařilo vytvořit barvu, která dokáže v zimě snížit množství energie potřebné na vytápění o 36 %. Využití barvy se podle autorů studie nemusí omezovat pouze na domy.

Vědci vytvořili speciální nátěr, který by mohl snižovat energetické ztráty
Vědci vytvořili speciální nátěr, který by mohl snižovat energetické ztráty
Foto: Unsplash+

Hledání možností, jak snížit energetickou náročnost budov je cílem mnoha vědeckých týmů po celém světě. Jednomu z nich se ale podle studie zveřejněné v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences povedlo vytvořit novou možnost, jak by domy v budoucnu mohly spotřebu energií snížit, a to dost znatelným způsobem.

Vědci ze Stanfordské univerzity pod vedením Yi Cui, profesora materiálové vědy a inženýrství, totiž vytvořili speciální barvu, která dokáže lépe izolovat dům od okolního prostředí. Díky tomu by mohly domy v zimě udržet delší dobu vnitřní teplotu a v létě naopak chlad.

Právě chlazení a vytápění budov je totiž velmi energeticky náročné a spolu s narůstajícími globálními teplotami v případě letních měsíců potřeba chlazení domů ještě stoupne. Vyšší spotřeba klimatizací nutná pro ochlazení domu pak ještě zvýší množství produkovaných emisí skleníkových plynů.

Už v současnosti sice existuje jedno vcelku jednoduché řešení, jak domy lépe izolovat, a to tradiční zateplení prostřednictvím polystyrenových desek či vatou. Nový způsob, který vědci vytvořili je ale rozhodně výrazně jednodušší na použití, jelikož při něm není potřeba provádět velké stavební úpravy, ale stačí jen pouhý nátěr.

Speciální nátěr, který je nutné nanášet odděleně ve dvou vrstvách totiž obsahuje speciální spodní vrstvu s obsahem hliníkových vloček a dále pak horní transparentní vrstvu s obsahem anorganických nanočástic. Tato směs tak podle laboratorních experimentů pomohla snížit množství energie nutné k ohřevu v zimních měsících o 36 %.

V případě letních měsíců, které byly uměle vytvářeny v laboratoři se pak vědcům podařilo snížit energii potřebnou k chlazení o 21 %. Podle simulací, které vědci ukázali ve studii by tak mohlo být v případě několikapodlažního bytového domu v různých klimatických podmínkách Spojených států amerických dosaženo úspory za vytápění, ventilaci a klimatizaci v průměru asi 7,4 %.

Využití nových barev se navíc podle vědců nemusí nutně omezovat jen na budovy. Své využití by tak mohly najít například i v osobních automobilech, autobusech či vlacích, které by díky tomu snížily energetické ztráty, a tím i spotřebu paliva na chlazení či ohřev prostoru pro cestující.




Štítky: Věda Energie Vytápění Zateplení Energetické úspory Barva Energetika Elektřina Plyn Energetická náročnost budov