EnergoZrouti.cz

Čas na energetické úspory se domácnostem krátí, dotační prázdniny omezí získání dotace za stávajících podmínek

  
Markéta Bártová
16. 5. 2023 ▪ 10:06

Na energetické úspory nečekejte, už 30. června totiž odstartují dotační prázdniny, po kterých přijdou změny v programu Nová zelená úsporám. Podle některých odborníků by tak mohlo dojít ke zpřísnění podmínek získání dotace.

Dotační prázdniny v NZÚ nejspíš krátkodobě zpomalí uzavírá nových smluv
Dotační prázdniny v NZÚ nejspíš krátkodobě zpomalí uzavírá nových smluv
Foto: Unsplash

Českým domácnostem, které se letos chystají na snížení energetické náročnosti svého domu ať už výměnou oken, zateplením, pořízením tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky už se krátí čas na podání žádosti o dotaci. Už 30. června totiž největší tuzemský program pro podporu energetických úspor – Nová zelená úsporám přejde do prázdninového režimu. Až do září tak nebude možné o dotaci zažádat.

Odborníci tak nyní doporučují se žádostmi příliš neotálet a do různých opatření se pustit co nejdříve. Ukončení dotačních prázdnin totiž přinese změny v programu, které by mohly být výrazně přísnější například na novostavby.

Hlavním důvodem, proč se na konci června uzavře příjem žádostí z velmi oblíbeného programu Nová zelená úsporám je ukončení jejího financování z Národního plánu obnovy. Aby úředníci stihli systém změnit tak, aby bylo možné jej dále provozovat ale s financemi získávanými z Modernizačního fondu, je nutné vyhlásit právě tyto dotační prázdniny.

Prázdninová odstávka příjmu žádostí o dotace by se v září mohla projevit na velkém množství žádostí, které nejspíš prodlouží i čekání na zpracování a vyplacení dotace. Odborníci tak domácnostem doporučují opatření realizovat nyní za stávajících výhodných podmínek a stihnout podání žádosti ještě do odstávky.

Rozmyslet si instalaci tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky tak doporučuje i jeden z největších tuzemských dodavatelů těchto technologií, firma Woltair. Ta už stanovila i 5. června jako rozhodné datum pro uzavření smlouvy, kdy ještě stihne žádost do programu Nová zelená úsporám podat.

„Nikdo zatím nedokáže říct, jak přesně se nová pravidla budou lišit od těch původních, a zda si s novými podmínkami někteří lidé nepohorší. Je to zbytečný krok do nejistoty a zbytečně dlouhé čekání na vyplacení dotace. Pokud zvažujete, zda raději vše stihnout do června, nebo plány odložit a počkat do září, doporučuji podat žádost před dotačními prázdninami,“ radí Klára Zíková ze společnosti Woltair.

Podle firmy ale lidé mohou být v klidu i pokud by se ukázalo, že nové podmínky, které v září program nabídne budou nakonec výhodnější. Firma by za ně totiž žádost v aktuální vlně ještě před jejím vyplacením stáhla a podala ji znovu v rámci nových podmínek.




Štítky: Nová zelená úsporám Energie Úspory Zateplení Výměna oken Fotovoltaika Tepelná čerpadla Dotační prázdniny