Vyhoďte staré lednice! Dotace je nově možné získat i na nákup nových ledniček, mrazáků a klimatizací

  
Lenka Nováková
23. 6. 2022 ▪ 15:11

Lednice, mrazáky nebo klimatizace v domácnostech patří mezi spotřebiče, které přinášejí největší navýšení účtů za elektrickou energii. Díky novému dotačnímu programu by domácnosti v Řecku mohly ušetřit za nákup nových, a tím i na jejich provozu.

Staré lednice porostlé námrazou jsou silným žroutem energie
Staré lednice porostlé námrazou jsou silným žroutem energie
Foto: Dev Benjamin on Unsplash

V rámci snahy o úspory energií vznikají v celé Evropské unii dotační programy, které podporují výměny oken, kotlů, zateplení domů či pořízení tepelných čerpadel a fotovoltaiky. Ostatně příkladem může být tuzemský program Nová zelená úsporám, který se právě na některé z těchto možností energetických úspor zaměřuje. V Řecku ale šli ještě o něco dál a tak je tam v současnosti možné získat dotaci na nákup nových lednic, mrazáků a klimatizací.

Právě tyto spotřebiče patří v domácnostech mezi ty s největším odběrem. Jejich výměna za novější modely, které nabízí lepší ekologické štítky a s nimi i nižší spotřebu elektrické energie tak může rychle pomoci srazit účty domácností za energie, ale i potřebu elektřiny získávané z fosilních paliv.

Zájemci, kterým je v současnosti otevřena výzva mohou o výměnu klimatizací, ledniček nebo mrazniček požádat on-line. Možnost podávat přihlášky se ale bude otevírat postupně dle toho, jaká mají zájemci takzvaná daňová čísla (obdoba tuzemských rodných čísel). Vlastníci těch, která končí na jedničku a dvojku už mohli o dotaci žádat od úterý. V dalších dnech se pak otevírají vždy další dvě čísla denně.

Domácnosti budou moci získat na nákup nových spotřebičů dotaci ve výši 30 – 50 % na každý spotřebič. Maximální částka, kterou bude možné přispět se zastaví na 710 eurech (asi 17 557 korun). Vyšší částky ale budou moci získat jen domácnosti, které jsou nízkopříjmové. Program ale nebude pokrývat úrokové sazby v případě, že si domácnosti spotřebič koupí na splátky nebo náklady na dopravu.




Štítky: Energie Úspora Dotace Řecko Ekologie Energetika
Zdroj: RED