EnergoZrouti.cz

Pražský Karlín má nové inteligentní veřejné osvětlení

  
Nikola Stránská
29. 10. 2020 ▪ 14:41

Technologie hlavního města Prahy nainstalovaly v městské části Karlín na konci prázdnin nové chytré osvětlení. To samo reguluje svítivost a tak šetří finance za elektrickou energii ale i snižuje množství světelného smogu.

Pouliční LED lampa
Pouliční LED lampa
Foto: Peter Kraayvanger / Pixabay

Technologie hlavního města Prahy (THMP) nainstalovaly v pražské městské části Karlín nové inteligentní veřejné osvětlení. Padesát devět nových stožárů a 91 LED svítidel umožňuje inteligentní řízení osvětlení tak, aby bylo osvětlení úsporné a zároveň snížilo světelné znečištění.

Město testovalo chytré lampy přes dva roky

Projekt nových moderních svítidel byl dokončen v návaznosti na dřívější pilotní testování LED svítidel vybraných senzory, které další městská společnost Operátor ICT, a.s. realizovala v letech 2018 až 2020. Původní svítidla, která se v Karlíně testovala byla aktuálně do produkce nasazena v jiných částech Prahy.


Výhodou nových chytrých pouličních lamp je jejich snadná dálková ale i automatická regulace hladiny osvětlení. Díky tomu lampy nesvítí zbytečně moc a tím jednak šetří elektrickou energii a jednak snižují takzvaný světelný smog, který je škodlivý pro spánek a psychiku člověka ale i zvířat. Snížení světelného toku ale ocení hlavně obyvatelé okolních domů.

Lampy jsou on-line, problém samy nahlásí dispečinku

Lampy v současnosti samy snižují intenzitu osvětlení v době nočního klidu a tak není potřeba toto nastavení nijak ručně provádět. Výhodou možnosti dálkového ovládání je i funkce sledování stavu svítidel. Údržbáři tak nemusí čekat až obdrží hlášení o nefunkční lampě od občanů či její vady sami zjišťovat – lampa totiž v případě nefunkčnosti sama ohlásí problém.



Zdroj: MHMP