EnergoZrouti.cz

Nová nabíječka elektromobilů od Tritia umožní pohodlnější nabíjení díky technologii Plug and Charge

  
Martin Bárta
20. 8. 2020 ▪ 17:35

Nová nabíječka elektromobilů od společnosti Tritium umožní využití technologie Plug and Charge pro ještě snadnější nabíjení bez prokazování se telefone, platební či zákaznickou kartou. Navíc nabije 80% kapacity baterie za 15 minut.

Nabíječka elektromobilů Tritium RT175-S
Nabíječka elektromobilů Tritium RT175-S
Foto: Tritium

Dnes představená nabíječka elektromobilů RT175-S od Australského výrobce Tritium, který se zabývá právě technologiemi pro nabíjení automobilů s bateriovým pohonem nabídne vysokorychlostní nabíjení aut a díky technologii Plug and Charge zároveň usnadní pohodlnost nabíjení.

Nová nabíječka, kterou společnost nainstalovala v Long Beach v Kalifornii umožní nabíjení s výkonem až 175 kW, díky kterému běžný elektromobil naplní za čtvrt hodiny 80 procent kapacity své baterie přičemž se stále rostoucím vývojem elektromobilů i jejich napájení se dá očekávat ještě výrazné zkrácení této doby.

Plug & Charge usnadní nabíjení a to i firemním flotilám

Nová nabíječka má už od základu možnost šifrované komunikace přímo s elektromobilem a díky tomu není nutné ji jakkoliv nastavovat, přihlašovat se zákaznickou kartou či podobným způsobem. Moderní elektromobil s podporou této technologie totiž s nabíječkou sám komunikuje a poskytne jí informace k platbě.


hned po připojení kabelu nabíječky tak započne nabíjení a není nutné cokoliv nastavovat. Nabíječka si následně úhradu provede sama dle informací o zaregistrovaném elektromobilu. Nabíjení tak bude pro řidiče snazší jelikož nebude nutné mít u sebe smartphone, platební ani zákaznickou kartu. Tyto výhody jsou navíc skvělé pro provozovatele firemních flotil, které často mají potíže se sdílením či ztrátou karet.


Technologii Plug & Charge by v budoucnu mělo mít k dispozici třeba Porsche Taycan ale je jisté, že přibude brzy i v dalších nových elektromobilech.


Počet nabíječek roste celosvětově i o stovky procent, což naposledy dokázala data z Velké Británie, kde se za posledních pět let rozrostl jejich počet o 360%. S přibývajícími elektromobily na trzích je samozřejmě poptávka po jejich nabíjení vyšší a tak výrobci přicházejí se stále novými technologiemi nabíjení. Mezi těmi nechybí ani časté pokusy o bezdrátové nabíjení, které by přineslo ještě mnohem vyšší komfort. Aktuálně však tato technologie má velké ztráty a není tak efektivní aby mohla být komerčně využívána.




Zdroj: Tritium, RED