Největší offshore větrná elektrárna byla spuštěna. Vyrobí energii až pro 630 tisíc domácností

  
Markéta Bártová
25. 8. 2020 ▪ 08:36

Největší elektrárna svého druhu na světě byla spuštěna v britských vodách v Severním moři. Projekt East Anglia ONE má k dispozici 102 větrných offshore turbín s instalovaným výkonem 174 MW. Dokáže tak vyrábět čistou energii až pro 630 tisíc domácností.

Větrná turbína Iberdrola
Větrná turbína Iberdrola
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Španělská energetická společnost Iberdrola uvedla do provozu pod svou dceřinou společnosti ScottishPower Renewables jednu z největších offshore větrných elektráren na světě. Nová větrná farma s názvem East Anglia ONE je umístěna v Severním moři a má instalovaný výkon 174 MW na 102 turbínách.

V plném provozu tak dokáže elektrárna vyrábět čistou energii pro 630 000 britských domácností což přiblíží Velkou Británii k jejímu plánu uhlíkové neutrality do roku 2050.


Při výstavbě vzniklo až 3 500 nových pracovních míst

Jak společnost uvedla, na výstavbu nové větrné elektrárny bylo potřeba 2,5 miliardy liber (cca 72,5 miliardy korun) a vzniklo tak až 3 500 nových pracovních míst. Ostatně pracovníci to měli při výstavbě těžší jelikož museli žít v oddělených prostorech tak aby se vyhnuli kontaktu s lidmi mimo objekt kvůli přenosu COVID-19. Firma zároveň musela částečně upravit své plány a dopravovat materiál na místo menšími loděmi.


Společnost Iberdrola má nyní díky nové větrné elektrárně ještě větší portfolio jimi postavených projektů, které dohromady vytváří 12 000 MW elektrické energie.

Iberdrola připravuje i nový závod na výrobu zeleného vodíku

V současnosti největší projekt výroby zeleného vodíku po němž je nyní stále rostoucí poptávka díky jeho využití jako „zeleného paliva“ postaví společnost ve městě Puertollano v domovském Španělsku.


Nový projekt by měl přijít zhruba na 150 milionů EUR (téměř 4 miliardy korun) a jeho součástí bude 100 MW solární elektrárna, bateriové úložiště a systém pro výrobu vodíku.




Zdroj: Iberdrola