Největší konkurent Tesly posiluje, postaví další továrnu v USA

  
Martin Bárta
11. 12. 2021 ▪ 09:48

Zájem o elektromobily americké značky Rivian, která je největším konkurentem Tesly Elona Muska se zvětšuje. Firma tak postaví novou továrnu v americké Atlantě, kde by chtěla vyrábět jak svá vozidla, tak i baterie do nich

Rivian R1S
Rivian R1S
Foto: Rivian

Pryč jsou doby, kdy obrovskému trhu s automobily vládly automobilky Ford nebo General Motors (GE), v posledních letech stále rychleji posilují známé asijské značky ale i značky nové, mezi které patří i americký Rivian. Právě Rivian nedávno zahájil prodej svých modelů R1T a R1S o které je nebývalý zájem. Automobilka tak už chystá další rozšíření výrobních kapacit a plánuje stavbu nové továrny v Georgii.

Mladá automobilka už má zakázku na 100 tisíc dodávek

Podle zdrojů amerického serveru Bloomberg by měla továrna vzniknout v Atlantě, tedy hlavním městě státu Georgia. Na místě by pak měly být vyráběné současné ale i nové modely automobilky Rivian. Mimo samotných vozidel by ale měla nová továrna dodávat automobilce i bateriové články.

V Georgii už v současnosti vyrábí svá vozidla i jihokorejská automobilka Kia Motors, pro tu je místní závod také jediný v celých Spojených státech amerických.

Aktuálně Rivian vyrábí své modely v jediném závodě a to v továrně v Illinois, který firma zakoupila po automobilce Mitsubishi. Rychle rostoucí zájem o jeho nová vozidla jej ale nutí k dalšímu rychlému rozšiřování na který má v současnosti i masivní kapitál získaný vstupem na burzu v minulém měsíci. Právě jeho první veřejná nabídka akcií (IPO) byla největší od roku 2014 a ocenila tak společnost na více jak 100 miliardovou kapitalizaci.

Velkému zájmu o akcie Rivianu přispěl i plánovaný obchod s provozovatelem největšího světového on-line tržiště, společností Amazon. Právě ta si totiž v rámci snižování emisí svého vozového parku objednala u firmy 100 000 elektric­kých dodávek.

Automobilkám specializujícím se na elektromobily v posledních měsících rychle přibývá nových zakázek jak ze strany běžných spotřebitelů tak i firem. Tesla Elona Muska se tak stala dodavatelem vozidel pro největší americkou půjčovnu vozidel, ale i pro místní policejní složky. Své aktivity ale plánuje firma více soustředit i na Evropu, kvůli které staví svou první evropskou továrnu nedaleko Berlína. Plánovaný termín otevření byl ale v poslední době několikrát přesunut i kvůli sporům o ničení přírody kvůli výstavbě továrny. V minulém týdnu tak došlo k dalšímu odložení kvůli sporům o vodu pro továrnu. Podle různých zdrojů je tak jasné, že továrna se v letošním roce už nestihne otevřít.




Štítky: Auto Elektromobil Tesla Rivian Elon Musk
Zdroj: RED