EnergoZrouti.cz

Najít dodavatele fotovoltaiky bude jednodušší, v Česku startuje nový srovnávač

  
Lenka Nováková
6. 2. 2023 ▪ 09:22

Boom fotovoltaiky láká do oboru nové hráče, kteří ale nemusí být úplně spolehliví. S jejich výběrem by měl pomoci nový srovnávač dodavatelů fotovoltaiky, které vyfiltruje nekvalitní dodavatele.

Srovnávač dodavatelů fotovoltaiky - Voltaico.cz
Srovnávač dodavatelů fotovoltaiky - Voltaico.cz
Foto: Voltaico.cz

Fotovoltaický boom, který mezi tuzemskými domácnostmi a firmami odstartovala hlavně obava z vysokých cen energií přináší na trh velké množství nových firem, které chtějí situace využít. Podle zkušeností zákazníků ale vznikají i firmy, které s fotovoltaikou počítají jen jako s rychlou možností získání financí a kvalita odvedené práce tomu následně odpovídá. Ve velkém množství nabídek, které se na zákazníky „valí“ je tak těžké vybrat správného dodavatele. S tím by ale měl pomoci nově spuštěný projekt Voltaico.cz, který umožní srovnání dodavatelů fotovoltaických a solárních řešení.

Množství instalací fotovoltaiky se přitom v minulém roce zvýšilo v rámci celé Evropské unie. Česko, ačkoliv za svými evropskými sousedy v počtu instalací zaostává tak dosáhlo taktéž rekordních čísel.

Celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren tak minulý rok podle zprávy EU Market Outlook For Solar Power 2022–2026 přesáhl v tuzemsku 2,5 GW na čemž mají podíl i firmy, které vznikly teprve v minulých měsících.

Právě nové firmy ale mohou být na trhu s instalacemi fotovoltaických elektráren nebezpečnou hrou. Mnoho z nich si totiž díky boomu, který odstartoval možná až příliš rychle nabírá zakázky, které nebudou schopni díky svým kapacitám a v některých případech i kvůli nedostatku komponent realizovat.

„Může se stát, že některé skončí a zmizí i s vybranými zálohami. Mám z toho strach. Pokud by k tomu došlo, uškodilo by to celému oboru,“ řekl už na začátku roku Hospodářským novinám Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Problémy s některými dodavatelskými firmami přitom už má nemalé množství zákazníků, což se potvrdilo i v průzkumu, který provedl srovnávač solárních a fotovoltaických řešení – Voltaico.cz mezi třemi stovkami zákazníků, kteří si na své střechy nechali fotovoltaiku nainstalovat.

„Ačkoliv nám situaci, kdy by dodavatel vzal zálohu a už se neukázal naštěstí nepotvrdil žádný ze zákazníků dodavatelů fotovoltaiky z našeho průzkumu, dá se očekávat, že s růstem tohoto trhu bude podobných potíží přibývat,“ řekl Martin Bárta, zakladatel serveru Voltaico a dodal: „Velká část zákazníků (přes 30%) nám ale potvrdila, že s dodavatelem za dobu spolupráce problémy byly. Velmi častým problémem je hlavně neodborná montáž, kdy zákazník po čase zjistí, že firma provedla montáž neodborným způsobem a došlo tak k poškození střešní krytiny nebo samotných fotovoltaických komponent“.

Úpravy zákonů, které nyní procházejí nebo již prošly legislativním procesem přitom zájem o fotovoltaické systémy nebo tepelná čerpadla dramaticky navýší. Už během několika měsíců by se tak mohly vyfiltrovat firmy, které situaci nezvládnou a skončí v lepším případě v insolvenci.

Zájemci o instalaci fotovoltaických systémů by tak měli danou firmu vždy detailně prověřovat prostřednictvím recenzí na internetu ale také tím, jaké má firma zkušenosti a zda nevznikla například před pouhým měsícem. Velký pozor by si měli zákazníci dát i na firmy slibující téměř zázraky včetně dodání fotovoltaiky téměř okamžitě. V současné době je totiž většina instalačních firem natolik vytížena, že zakázky přijímá s instalacemi i za několik měsíců. V případě, že firma slíbí dodání ihned, může to být varovným signálem, že je něco v nepořádku.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Elektřina Fotovoltaické elektrárny Dodavatelé fotovoltaiky