EnergoZrouti.cz

Nabíjení elektromobilů se prodraží, největší provozovatel nabíječek bude zvyšovat ceny

  
Martin Bárta
20. 9. 2022 ▪ 11:46

Nabíjení elektromobilů na veřejných nabíjecích stanicích bude opět o něco dražší. Největší provozovatel nabíjecích stanic v Evropě totiž chystá kvůli vysokým cenám elektřiny další zdražení.

Nabíječka Supercharger od Tesly
Nabíječka Supercharger od Tesly
Foto: Trac Vu on Unsplash

V souvislosti s rostoucími cenami elektřiny po celé Evropě rostou i ceny, za které nakupuje energii pro své nabíječky americká společnost Tesla. Ta provozuje nejrozsáhlejší síť nabíjecích stanic, které jsou určeny především pro vozidla značky Tesla, ale v posledních měsících i pro vozidla dalších výrobců v Evropě.

Právě Tesla u svých nabíječek nazývaných Supercharger chystá další citelné zdražování. Cena se sice v posledních měsících a hlavně v minulém roce zvyšovala několikrát, při současné nestabilitě v oblasti energií je to ale pochopitelné.

V současnosti si většina nabíjecích stanic v Evropě účtuje částku 0,50 amerických dolarů (asi 12,21 korun) za kilowatthodinu. Nabití 90 kWh například pro Model S by tak mohlo vyjít na 45 USD (cca 1100 korun).

Tesla v současnosti majitelům svých vozidel po celé Evropě rozeslala e-mail, ve kterém je varovala, že ceny elektřiny u Superchargerů se v současnosti kvůli energetické krizi zvýší. Podle zkušeností majitelů vozidel se tak nyní ceny zvýší na 0,60 – 0,70 USD (asi 14,65 – 17,09 korun) za kilowatthodinu.

Přes to, že nejen v síti Superchargerů od Tesly ale například i u nabíjecích stanic tuzemského ČEZu dochází ke zvyšování cen elektřiny, elektromobily i nadále vychází jako nejlevnější co se týče provozu. Očekává se totiž, že většina současných majitelů vozidel nabíjí hlavně doma či v práci z méně výkonných nabíječek a také za výrazně nižší ceny než nabíječky u hlavních silničních tahů u nákupních center a na dalších místech nabízejí.




Štítky: Elektromobil Elektromobilita Auto Tesla Nabíjení elektromobilů Nabíječky Supercharger
Zdroj: RED