Tajná finta michelinských šéfkuchařů: Místo vody vařte brambory v tomhle. Chuť je bezkonkurenční

     
Adriana Singerová
10. 11. 2025 ▪ 06:16

Brambory patří mezi nejvděčnější a současně nejpodceňovanější ingredience v české kuchyni. Připravujeme je automaticky pořád stejným způsobem: v osolené vodě s kmínem, na páře, nebo pečené v troubě. Jenže i z obyčejné přílohy může být kulinární zážitek na úrovni vyhlášených restaurací. Stačí dát bramborám šanci zazářit s pár jednoduchými triky.

Vařené brambory snadno povýšíte na kulinářskou delikatesu.
Vařené brambory snadno povýšíte na kulinářskou delikatesu.
Foto: Shutterstock

Místo klasické vody zkuste brambory jednou uvařit v zeleninovém nebo masovém vývaru. Výsledek vás překvapí intenzivní chutí i vůní, která připomíná poctivý domácí bujón. 

Vývar vás příjemně překvapí

Vaření brambor ve vývaru je extrémně snadné a ve světě gastronomie využívané daleko častěji, než bychom čekali. Stačí brambory oloupat a nakrájet na stejně velké kusy, aby se rovnoměrně provařily. Do hlubšího hrnce nalijte zeleninový, případně slepičí nebo hovězí vývar – ideálně domácí, ale alternativou může být i silný bujón v kostce. Brambory nechte vařit v tomto ochuceném základu a klidně přidejte i trochu másla.

Vychytávku s vývarem určitě vyzkoušejte. , Shutterstock...

Díky vývaru do sebe brambory nasáknou jemné zeleninové nebo masové tóny, podle toho, jaký použijete. Hotové jsou přibližně za 15 až 20 minut podle velikosti kusů. Pokud chcete chuť ještě umocnit, nechte brambory v hrnci i po slití chvíli odpočívat pod pokličkou – chuť bude o to intenzivnější. 

Dalším osvědčeným receptem je vaření brambor v mléce

Tento méně známý trik využívali už staří kuchaři v klášterech a hospodách – mléko totiž dodá bramborám neskutečně jemnou, téměř sametovou konzistenci.

Postup je jednoduchý:

Oloupané a nakrájené brambory zalijte vroucím mlékem (klidně naředěným vodou v poměru 1:1), přidejte špetku soli, trochu másla a třeba i půlku cibule. Pomalu vařte pod pokličkou, dokud nejsou měkké. Mléko mohou doplnit i jemné bylinky, například petržel nebo libeček. Brambory vás dostanou svou krémovou chutí, která vynikne zejména jako příloha ke světlým omáčkám, k pečenému masu nebo třeba jen tak se sádlem. 

Kdo má rád klasickou českou vůni, může použít při vaření kromě soli také kmín, libeček, případně i kousek celeru a petržele. Tahle směs udělá z obyčejných brambor chuťově komplexní pokrm, který podtrhne všechny domácí omáčky a pečená masa. Brambory se dají vařit i s plátky citronu a snítkou rozmarýnu, pokud toužíte po středomořském nádechu. Výborným tipem je vařit brambory společně se stroužky česneku, které změknou a dodají příloze jemné aroma.

Ještě jeden zlepšovák

Brambory můžete přidávat do vroucí vody namísto studené. Tím zabráníte tomu, že ztratí příliš vitamínů a minerálů, udrží si více chuti i barvu a budou se vařit rychleji. Pokud přidáte malý kousek másla a až nakonec i několik snítek bylinek, povýšíte tuto běžnou přílohu na naprostý skvost. Na slité horké brambory dejte pár plátků másla, přiklopte na pár minut pokličkou a nechte jej rozpustit, pak zlehka promíchejte.

Pečené brambory vylepšíte třeba česnekem a snítkou bylinek. , Shutterstock...

Pro milovníky pečených brambor je nejlepší metoda upéct je ve slupce s trochou olivového oleje, česnekem a větvičkou tymiánu nebo rozmarýnu. Slupka získá úžasnou chuť a brambory zůstanou uvnitř vláčné. Pokud je chcete skutečně povýšit, pečte je na zeleninovém vývaru – získají krásně zlatavou barvu a šťáva na dně pekáče se dá použít jako lahodný přeliv.

Ozvláštněte běžné vaření brambor kombinací s různými bylinkami či ochucovadly i podle ročního období. Na jaře s petrželí nebo pažitkou, v létě s koprem, na podzim i s kořenovou zeleninou či křenovými listy. Večeře z takto upravených brambor může být nezapomenutelným zážitkem, který příjemně překvapí i každého hosta.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Vaření Přílohy Recepty
Zdroj: milujivareni.cz, magazin.recepty.cz, fresh.iprima.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější