EnergoZrouti.cz

Město chce lidem zdarma pořídit tepelná čerpadla a fotovoltaiku, ti jsou ale k projektu skeptičtí

     
Martin Bárta
11. 7. 2024 ▪ 10:45

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo úplně zdarma včetně instalace a provozu? Přesně takový plán by chtělo pro své obyvatele uskutečnit saské město Neukirchen. Obyvatelé jsou ale v současnosti k projektu skeptičtí a zájem o něj je jen minimální.

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo zadarmo zní jako sen. V Německém Neukirchenu by to ale mohlo být realitou
Fotovoltaika a tepelné čerpadlo zadarmo zní jako sen. V Německém Neukirchenu by to ale mohlo být realitou
Foto: Unsplash

Aktualizováno - 11. 7. 2024, 11:25

Německé město Neukirchen, ležící v Sasku, oznámilo ambiciózní plán na instalaci tepelných čerpadel a fotovoltaických systémů do domácností zdarma. Cílem projektu je snížit energetické náklady a zvýšit energetickou soběstačnost města. Přestože se jedná o atraktivní nabídku, mezi obyvateli k projektu panuje značná skepse.

Podle místního starosty Markuse Buschkühla by projekt měl nejen snížit energetické náklady, ale také přispět k ochraně životního prostředí. Město plánuje využít kombinaci státních dotací a soukromých investic, aby zajistilo finanční stabilitu projektu.

Město obavy obyvatel vyvrací, zájem je ale nízký

Lidé v Neukirchenu se primárně obávají toho, že město nebude schopné podobný projekt realizovat. Někteří se pak obávají, že instalace takových systémů by mohla narušit jejich každodenní život a přinést nečekané náklady na údržbu. Další obavy se týkají ztráty hodnoty nemovitostí a možnosti, že by projekt mohl selhat a zanechat je s nefunkčními systémy.

V Neukirchenu, kde se pouze 50 z 800 pozvaných obyvatel zúčastnilo informační schůzky, je zájem o projekt omezený. Občané mají strach, že by mohli přijít o část své zemědělské půdy, která by byla využita pro instalaci fotovoltaických panelů.

Starosta Neukirchenu Markus Buschkühl se snaží tyto obavy rozptýlit a zdůrazňuje, že projekt je plně dobrovolný. „Nikdo nebude nucen se do projektu zapojit,“ uvedl starosta na poslední schůzi městského zastupitelstva. Také uvedl, že město spolupracuje s renomovanými firmami a odborníky, aby zajistilo hladký průběh instalace a provozu zařízení.

Dalším krokem je uspořádání veřejných diskuzí a workshopů, kde budou odborníci odpovídat na otázky občanů a představí konkrétní plány a výhody projektu. Město také plánuje navázat spolupráci s místními firmami, které by se mohly podílet na instalaci a údržbě systémů, čímž by se podpořila i lokální ekonomika.

Pokud by se projekt nakonec i přes odpor obyvatel setkal s úspěchem, mohl by se stát modelovým příkladem pro další města v Německu ale i dalších státech EU. Využití by pak mohlo být možné například v projektu stovky klimaticky neutrálních měst, mezi která za Českou republiku patří i severočeský Liberec.

Samotný Neukirchen nyní plánuje pokračovat v informační kampani a bude se snažit získat podporu co největšího počtu obyvatel. Přestože je projekt ambiciózní a vyvolává určité obavy, jeho úspěšná realizace by mohla přinést významné výhody pro všechny zúčastněné strany.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Fotovoltaika Tepelná čerpadla Energie Energetika Obnovitelné zdroje


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.