Hyundaie se spalovacími motory končí, automobilka uzavřela jejich vývojové centrum

  
Nikola Stránská
28. 12. 2021 ▪ 07:32

Hyundai podle informací jihokorejských serverů uzavřel oddělení vývoje spalovacích motorů. To by mohla být předzvěst úplného konce nafty a benzínu u populární korejské značky.

Hyundai IONIQ 5
Hyundai IONIQ 5
Foto: Hyundai

Už v příštích letech by podle spekulací mohla úplně skončit výroba vozidel se spalovacím motorem značky Hyundai. Podle serveru BusinessKorea (BK) totiž Hyundai Motor Group zrušila oddělení pro vývoj spalovacích motorů ve svém ústředí. Hyundai již přitom dříve vydával informace o tom, že spalovací motory časem ze své nabídky odstraní.

Hyundai přesune vývoj směrem k elektromobilům

Ještě před Vánoci, tedy 17. prosince jeden z největších světových výrobců automobilů provedl velkou reorganizaci svého ústředí pro výzkum a vývoj v Namyangu. Na tomto místě v současnosti pracuje asi 12 tisíc zaměstnanců, kteří se starají o výzkum a vývoj pro celou automobilku a jsou tak klíčovou součástí společnosti.

Jak dále uvedl server BK, zaměstnanci, kteří se podíleli na vývoji spalovacích motorů by měli přejít do oddělení pro vývoj elektromobilů. Část z nich následně i do skupiny pro vývoj baterií.

Tlak na vývoj elektromobilů v posledních měsících stupňuje i po tom, co některé země oznámily své plány na elektrifikaci vozových parků a postupné odstranění spalovacích motorů ze silnic. Stále přísnější emisní limity, které definuje hlavně Evropská unie navíc automobilky často nejsou se spalovacími motory schopné plnit. Přesun k elektromobilitě je tedy logický a následné rušení vývoje spalovacích motorů je tak jen částí celé skládanky.

Jihokorejský Hyundai jen v posledních měsících elektrifikoval několik svých modelů ale představil i úplně nové. Vlajkovou lodí elektromobilů značky je v současnosti model IONIQ 5, který má značku posunout do „doby elektrické“.

Ačkoliv uzavření vývojového oddělení spalovacích motorů ve firmě potvrdil následně i s odkazem na nejmenované zdroje deník Korea Economic Daily, firma samotná zatím změnu oficiálně nepotvrdila.




Štítky: Elektromobil Auto Hyundai Automobilky
Zdroj: RED