EnergoZrouti.cz

Fotovoltaiky mohou být vážnou bezpečnostní hrozbou pro energetickou síť, varují experti

     
Nikola Stránská
9. 8. 2024 ▪ 17:10

Fotovoltaiky mohou představovat velký problém nejen pro své majitele, ale i pro energetickou síť. Před problémy fotovoltaických střídačů, které by mohly způsobit i výpadky energetické sítě, varovala kyberbezpečnostní firma Bitdefender.

Fotovoltaiky by mohly být hrozbou pro stabilitu energetické sítě, varují experti
Fotovoltaiky by mohly být hrozbou pro stabilitu energetické sítě, varují experti
Foto: Unsplash

Instalace fotovoltaické elektrárny může být podle rumunských kyberbezpečnostních expertů velkým problémem nejen pro samotné odběratele, ale i pro energetickou síť. Jak ukázala zpráva společnosti Bitdefender, která se věnuje bezpečnosti v IT, některé čínské střídače nejsou dostatečně zabezpečené proti útokům hackerů. To by v důsledku mohlo představovat problém i pro samotnou energetickou soustavu.

Představa, že se hackerům podaří způsobit malý blackout, je sice v současnosti velmi nepravděpodobná, ale s nárůstem fotovoltaických instalací v domácnostech i firmách by se riziko mohlo výrazně zvýšit. Problém podle expertů představují zejména testované střídače od čínského výrobce Deye v kombinaci se softwarem Solarman, které jsou relativně snadno napadnutelné.

Podle firmy IGEN Tech CO., Ltd., která vytváří software Solarman, používalo ke konci minulého roku tento software 2,1 milionu fotovoltaických systémů s celkovým výkonem 195 gigawattů. Právě takové množství zařízení, která jsou podle expertů napadnutelná, by v budoucnu mohlo představovat problém nejen pro majitele samotných fotovoltaik, ale i pro energetickou přenosovou soustavu.

Samotné zranitelnosti totiž umožňují získat přístup k jakémukoli zařízení a číst technická data a konfiguraci. Případný útočník by tak mohl převzít kontrolu nad střídačem a například jej vypnout. To by v případě velkého podílu těchto zařízení v síti mohlo způsobit kolísání v síti a možný výpadek energie v určité části sítě.

Problémy, které Bitdefender odhalil, už jsou v současnosti opraveny, ale ukazují na vážné hrozby, které by v budoucnu mohly ohrozit celou energetiku. Podobné problémy dosud nebyly tak zásadní, a to i z důvodu, že elektřina do energetické sítě pocházela především z velkých elektráren, jejichž provozovatelé většinou investují značné částky do zabezpečení svých systémů.

V případě, že do energetické sítě dodává stále více energie mnoho malých fotovoltaických elektráren, je situace naprosto jiná. Pokud by došlo ke zneužití přístupů ke střídačům připojeným k internetu, mohlo by to způsobit rozsáhlé výpadky sítě s vážnými důsledky.

Výrobci těchto technologií by tak měli klást důraz na bezpečnostní zabezpečení svých systémů. Zákazníci, ať už ze soukromého či veřejného sektoru, by pak měli pečlivě vybírat technologie, které pro svou instalaci využijí. Ty by měly pocházet hlavně od renomovaných a důvěryhodných výrobců.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektřina Fotovoltaika Solární elektrárny Střídače Fotovoltaické elektrárny Energetika Obnovitelné zdroje Bezpečnost Kyberbezpečnost IT


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.