EnergoZrouti.cz

Elektromobily se bez dotací prodávají velmi obtížně, uvádí členka představenstva Volkswagenu

  
Tomáš Jelínek
4. 10. 2023 ▪ 10:19

Skončení dotací na nákup elektromobilů pro firemní zákazníky má v Německu za důsledek prudký pokles jejich prodejů. Koncern Volkswagen už kvůli tomu musí omezovat výrobu v některých továrnách, kde elektromobily vznikají.

Elektromobilů v tuzemsku rychle přibývá, oproti zahraničí ale stále pomalu
Elektromobilů v tuzemsku rychle přibývá, oproti zahraničí ale stále pomalu
Foto: Unsplash+

Zájem o elektrická vozidla v Německu, které v Evropské unii patří k premiantům v jejich prodejích je nyní velmi slabý. Hlavním důvodem může být podle statistik prodejců omezení dotační politiky. Ta je nyní výrazně méně výhodná než tomu bývalo dříve. Velký pokles prodejů elektromobilů, a to hlavně pro firemní zákazníky tak zaznamenal i německý koncern Volkswagen. Podle členky jeho představenstva je důvodem poklesu prodejů právě ukončení bonusů pro fleetové zákazníky.

Výrazně nižší poptávka po elektromobilech se už nyní projevuje v továrnách Volkswagenu ve Cvikově nebo Drážďanech. Právě tam totiž automobilka musí omezovat výrobu elektrických modelů ID, přestože má společnost ještě velké množství nevyřízených objednávek, ty nové přichází stále pomaleji.

Velký propad podle členky představenstva Volkswagenu Imeldy Labbéové přišel hlavně se skončením finančních pobídek, které mohly využít firmy. Těm se nyní bez příspěvku elektromobily již tolik nevyplatí a tak o ně logicky není zájem. Pokles poptávky v Německu sice nemusí omezit jen domácí koncern, pro něj je ale současná situace ještě horší díky rostoucí konkurenci.

Volkswagenu totiž na domácím trhu, ale i v dalších zemích evropské sedmadvacítky začínají „šlapat na paty“ čínské elektromobilky jako BYD nebo i v tuzemsku stále více oblíbené MG. Další problém pro VW ale přichází i z druhé strany planety v podobě americké Tesly. Té se na trhu elektromobilů dlouhodobě daří prudce zvyšovat prodeje svých modelů i díky náskoku v softwaru, který se VW stále nedaří příliš dohánět.

Čínské elektromobily i modely americké Tesly navíc v minulých měsících přišly s velmi výhodnými cenovými nabídkami svých modelů. Modely z elektrické řady ID, kterou nabízí Volkswagen se přitom zatím ke zlevnění příliš nemají. Ačkoliv se tak Volkswagen snaží hledat možnosti jak náklady na výrobu snížit a nabídnout tak cenově výhodnější elektromobily, které by dalším značkám mohly konkurovat, přílišného zlevnění se nejspíš v příštích měsících nedočkáme.




Štítky: Auto Elektromobil Elektromobilita Česká republika Doprava Volkswagen