EnergoZrouti.cz

Elektrický náklaďák od Tesly se do výroby jen tak nedostane. Nejsou baterie

  
Martin Bárta
27. 3. 2021 ▪ 20:55

Od představení ekologického náklaďáku Tesla Semi už brzy uplynou čtyři roky. Zatím ale bylo kolem jeho prodejů jen ticho po pěšině. Mlčení teď prolomil sám majitel Tesly Elon Musk: náklaďák zatím nebude - nejsou baterie.

Tesla Semi - elektrický tahač návěsů
Tesla Semi - elektrický tahač návěsů
Foto: Tesla

Už za několik měsíců to budou čtyři roky co Elon Musk, majitel a tvář největšího výrobce elektromobilů Tesla představil náklaďák na baterie – Tesla Semi. Už na tiskové konferenci Musk informoval, že měl truck započít svou výrobu v roce 2019. V současnosti jsou ale další dva roky od plánované výroby pryč a truck stále nikde.

Autopilot s dojezdem až 805 kilometrů

Slibované technologie jako je dojezd 805 kilometrů na jedno nabití, možnost rychlodobíjení na 80 % za pomoci Tesla Megacharger do půl hodiny a autopilot, který dokáže na dálnici částečně automatickou jízdu i bez pomoci řidiče udělaly z Tesla Semi velkou celebritu.

Pro mnoho nejen amerických společností by totiž podobný nákladní tahač byl vstupenkou k ekologické dopravě bez emisí skleníkových plynů. Firmy by si tak mohly vybudovat i lepší renomé v oblasti ekologie. Slibovaný náklaďák ale v současné době stále není v prodeji a zbylo po něm jen ticho po pěšině.

Bližší informace o tom, v jakém stavu je uvedení náklaďáku od světové elektromobilové jedničky ale přinesl sám Elon Musk na Twitteru, kde často odpovídá fanouškům i komunikuje oficiální informace firmy.

Problém je jednoduchý: baterie

Jeden americký fanoušek se tak přímo Muska zeptal, jak to vypadá s truckem Tesla Semi. Odpověď od Muska se potom na sociální síti objevila o pár hodin později. Jak uvedl šéf Tesly, v současné době není možné uvést nákladní tahače do prodeje z jednoduchého důvodu: nejsou bateriové články.

Ve stejné odpovědi ale Elon Musk informuje i tom, že by se tento stav měl zlepšit pravděpodobně v příštím roce a Tesla Semi by tak mohla jít do prodeje.

Pokud ovšem dění okolo tohoto excentrického miliardáře sledujete, tak jistě tušíte, že termíny o kterých informuje nebývají moc často reálné a rozdíl v opravdovém uskutečnění plánů může činit mnoho let.




Štítky: Tesla Elon Musk Elektromobil
Zdroj: RED