EnergoZrouti.cz

Čínský výrobce elektromobilů NIO oslavil další milník, teď se chystá drtit evropské automobilky

  
Martin Bárta
12. 12. 2022 ▪ 13:57

Evropské automobilky se v příštích letech musí připravit na velmi tvrdou konkurenci z Číny. Ta přitom slaví další úspěchy ve výrobě a chystá rychlou expanzi na nové trhy.

Čínský elektromobil od NIO
Čínský elektromobil od NIO
Foto: Eyosias G on Unsplash

Čínskému výrobci elektromobilů NIO se v posledních měsících daří nejen na domácím trhu ale i v Evropě. Díky rostoucímu zájmu o jeho vozidla tak nyní může slavit další milník. Výrobní závod v Che-fej totiž vyrobil už 300 tisícé vozidlo značky, která v posledních měsících soustředí své síly na „dobytí“ trhu s elektromobily v Evropě.

Rychlost výroby se přitom od května 2018, kdy automobilka vyrobila první vůz stále rychle navyšuje. NIO také představilo nové modely ET7, ES7 nebo ET5 z nichž některé by měly být konkurencí pro elektromobily automobilek z EU. Už v první polovině příštího roku přitom čínský výrobce elektromobilů chystá představení dalších pěti modelů.

Výroba modelu ET5 od NIO

Úspěchy této mladé automobilky se tak začínají projevovat na akciích firmy, které i u evropských a amerických investorů v posledních týdnech rostou na oblibě, což je vidět i na posilování jejich ceny.

Ačkoliv firma už nyní působí na trzích v Německu, Nizozemsku, Švédsku nebo Dánsku, které v rámci evropské sedmadvacítky hrají v elektromobilitě prim, konečný počet zemí to rozhodně není. Firma by totiž podle svých plánů chtěla do roku 2025 působit ve více než 25 zemích. Přestože v Česku zatím není o elektromobilitu zájem jako v jiných zemích EU, je možné, že se pobočka automobilky v podobě takzvaného NIO House představí i na tuzemském trhu.

Další rozšiřování automobilky na trzích v EU ale nejspíš přidělá další vrásky na čele šéfům místních automobilek, kteří po krizi s COVID-19 následovanou nedostatkem čipů čeká další velký problém.




Štítky: Elektromobily NIO Auto Automobily Čína Elektromobilita Vozidla Automobilky
Zdroj: NIO, Google Finance