EnergoZrouti.cz

Chodci a cyklisté mají přednost. Hamburk změnil nastavení semaforů, řidiči automobilů si budou muset počkat

  
Markéta Bártová
2. 12. 2022 ▪ 18:58

Hamburk má semafory, které fungují opačně než jinde ve světě. Stálou zelenou na nich tak mají chodci a cyklisté. Řidiči osobních automobilů si tak na ni budou muset počkat stejně, jako dříve chodci na přechodě.

Chodci a cyklisté na hamburské křižovatce budou mít přednost před vozidly
Chodci a cyklisté na hamburské křižovatce budou mít přednost před vozidly
Foto: Edward Lich z Pixabay

Německý Hamburk od začátku prosince zavádí na jedné ze svých křižovatek novinku, která rozhodně nepotěší řidiče osobních a nákladních automobilů. Semafory na křižovatce Kaiser-Friedrich-Ufer a Bundesstrasse totiž dostanou úplně opačný systém fungování než je dosud zvykem. Chodci a cyklisté tak budou mít trvale zelenou, auta ji dostanou až po tom co před semafory zastaví.

Systém, který je už roky zažitý minimálně ve velké části evropské unie funguje vcelku jasně. Vozidla na křižovatkách dostávají střídavě zelenou a chodci nebo cyklisté na přechodech si o ni musí požádat, většinou prostřednictvím tlačítka na sloupu semaforů.

Přesně tento systém se ale nyní chystají v německém Hamburku změnit na přesný opak. Na křižovatce tak nově budou mít neustále zelenou chodci a cyklisté. Automobily ji následně získají až v okamžiku, kdy přijedou před semafor a všimne si jich speciální kamera.

Obrácené fungování systému semaforů jde přitom přímo proti úsporám paliva v automobilech. Ty totiž při každém zastavení a opětovnému rozjíždění spotřebují mnohem vyšší množství paliva než když plynule projedou křižovatkou na zelenou. Obrácená priorita na křižovatce má ale podle města zabránit neustálému zpomalování chodců a cyklistů, čímž město dává jasně najevo jejich preferenci v budoucím provozu.

Ačkoliv opačné fungování semaforů není v německu úplnou novinkou, jelikož podobný projekt běží i v Karlsruhe, ukazuje to na změnu v myšlení zástupců města ohledně v budoucnu preferovaných způsobů přepravy.

Město ale zároveň ve svém vyjádření uklidňuje, že semafory budou mít i jisté priority na které budou reagovat. Přednost pro plynulý průjezd křižovatkou tak budou i nadále dostávat například autobusy městské hromadné dopravy.




Štítky: Hamburk Doprava Cyklistika Semafory Osobní doprava Německo