EnergoZrouti.cz

Češi si oblíbili fotovoltaiku. Na její objednávku nečekejte, podle odborníků zdraží a prodlouží se i dodání

  
Lenka Nováková
30. 1. 2023 ▪ 13:39

Zájem o fotovoltaiku v Česku je rekordní. Pokud plánujete její pořízení, neměli byste příliš dlouho vyčkávat, radí odborníci. Ceny se totiž mohou zvýšit a prodlouží se i doba čekání.

Češi instalují střešní fotovoltaiky stále rychleji
Češi instalují střešní fotovoltaiky stále rychleji
Foto: LCEC z Pixabay

Výstavba nových fotovoltaických elektráren na střechách domů v loňském roce trhala v Česku rekordy. Podle zprávy EU Market Outlook For Solar Power 2022–2026 se v tuzemsku celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren zastavil na 2583 MW.

První příčky v celkovém instalovaném výkonu obsadilo tradičně Německo, které nabralo v minulých letech rychlé tempo instalací hlavně kvůli rychlému přechodu na obnovitelné zdroje, které by už v příštích letech měly být zásadním energetickým zdrojem v zemi.

Mimo Německa, které mělo ke konci roku instalovaný výkon fotovoltaických elektráren téměř 69 gigawatt si ale vedlo dobře i Španělsko, Itálie nebo Nizozemsko. Nejhůře jsou na tom v Evropské unii naopak Lotyšsko, Chorvatsko nebo Malta. V příštích letech ale lze očekávat, že tempo rozvoje fotovoltaiky nabere mnohem vyšší obrátky i v těchto zemích.

Velký potenciál v rozvoji fotovoltaiky přitom mnoho odborníků vidí i v Česku. Podle zástupců společnosti Columbus Energy, která se instalací fotovoltaických elektráren zabývá je potenciál Česka v rozvoji fotovoltaiky až trojnásobný oproti současnosti.

Přestože rychlejším instalacím nových fotovoltaických elektráren na střechách domů dosud bránila hlavně nedostatečná legislativní podpora či nedostatek kvalifikovaných pracovníků a materiálu – rozvoj lze v příštích letech i tak očekávat. Situace se totiž postupně mění, což ukazují i samotné legislativní změny.

Jen na začátku letošního roku schválili senátoři novelu energetického zákona, která umožní instalaci fotovoltaických elektráren do 50 kWp i bez licence od Energetického regulačního úřadu. Ta je přitom v současnosti nutná u všech instalací nad 10 kWp.

S další podporou fotovoltaiky v Česku by pak měla přispěchat i takzvaná komunitní energetika, která umožní výrazně administrativně jednodušší provoz fotovoltaických elektráren na bytových domech.

Velmi důležité pro rozšiřování obnovitelné energie z fotovoltaiky zůstávají dotační programy. Ty podle Petra Vaverky z Columbus Energy pomáhají financovat téměř 100 % fotovoltaických elektráren. Nejvýznamnější z programů – Nová zelená úsporám, který mohou využívat hlavně domácnosti, tak v minulých měsících podle dat Ministerstva životního prostředí zaznamenal rekordní počty žádostí.

Spolu s tím, jak roste zájem o fotovoltaiku, roste i množství zakázek, které evidují jednotlivé montážní firmy. V některých případech tak už dopředu informují, že čekání na instalaci se může protáhnout i na několik měsíců. V mnoha případech pak k instalaci dojde, ale úplné spuštění fotovoltaiky se protáhne kvůli chybějícím komponentům jako jsou střídače. Na objednávku fotovoltaiky tak firmy doporučují nečekat příliš dlouho.




Štítky: Fotovoltaika Fotovoltaické elektrárny Energetika Obnovitelné zdroje Elektřina