EnergoZrouti.cz

Češi i kvůli drahým energiím masivně pořizují solární panely a tepelná čerpadla

  
Martin Bárta
16. 5. 2022 ▪ 17:04

Drahé energie donutily mnoho tuzemských domácností k hledání alternativ. Zájem o dotace na obnovitelné zdroje se tak meziročně zvýšil téměř čtyřnásobně a firmy, které obnovitelné zdroje instalují musejí rychle nabírat nové zaměstnance.

Instalace fotovoltaických panelů
Instalace fotovoltaických panelů
Foto: Alex Csiki z Pixabay

Vysoké ceny energií, které podle některých odborníků mají s následující zimou a nejistými dodávkami zemního plynu z Ruska nadále růst, nutí velkou část domácností k hledání alternativ. To se projevuje i na velkém zájmu o tepelná čerpadla, fotovoltaické panely, kotle na biomasu nebo solární kolektory. Podle statistik je tak zájem za letošní první čtyři měsíce téměř čtyřnásobný.

V prvních čtyřech měsících loňského roku totiž tuzemské domácnosti v rámci programu Nová zelená úsporám podaly 3,2 tisíce žádostí o dotaci na obnovitelné zdroje energie. Ve stejném období letošního roku už přitom bylo žádostí podáno 12,2 tisíce. Program Nové zelené úsporám podle náměstka pro řízení sekce fondů EU na Ministerstvu životního prostředí Jana Kříže i Evropskou komisí hodnocen jako nejúspěšnější program zaměřený na úspory energie.

„Další etapa programu Nová zelená úsporám běží více než dobře. Počty žádostí překonávají čísla z předchozích let a poptávka je týden od týdne vyšší a vyšší. I přesto se snažíme zájem o úspory energie v domácnostech ještě více povzbudit, v květnu poběží intenzivní mediální kampaň. Rovněž si hodně slibujeme od připravovaného programu NZÚ LIGHT. Domácnosti chceme oslovit nabídkou financování jednodušších opatření, které jim přinesou okamžitou úsporu, a zároveň je do budoucna motivovat k hlubším renovacím.“ řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Meziroční zvýšení zájmu o obnovitelné energie tak zaměstnává tuzemské stavební firmy a společnosti zabývající se instalací tepelných čerpadel nebo fotovoltaických panelů. Některé ze společností tak už v minulých měsících trpěly na dlouhé dodací lhůty kvůli nedostatku zaměstnanců, ale i samotných technologií. Poptávka po solárních panelech totiž není jen v Česku, ale i v dalších zemích EU a dodavatelé, kteří jsou ve velké části z Číny tak nestíhají dodávky plnit i kvůli uzavřeným továrnám v souvislosti s koronavirem.

Ačkoliv tak mnoho společností prodlužuje lhůty dodání mnoha technologií, vznikají i společnosti nové, které se na instalace obnovitelných zdrojů zaměřují. Mimo to se na poradenství, instalace ale i získávání dotací zaměřují i další firmy, které se dosud této problematice nevěnovaly a musí tak hledat nové zaměstnance, což je samozřejmě na pracovním trhu velmi náročné.

„Zaznamenáváme stále větší zájem o profesní školení a zkoušky. V poslední době se mezi zájemci objevují uchazeči z řad firem a podnikatelů, kteří chtějí instalaci fotovoltaiky nově zařadit do portfolia svých činností”, říká Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky, který montážní firmy v Česku sdružuje. V reakci na rostoucí zájem CAFT spustil sérii nových profesních školení, která pomohou urychlit vyřizování poptávek nových zákazníků členům Cechu. „Začínáme připravovat i školení pro nové ale i pro současné montážní pracovníky pomocí techniky rozšířené reality, zájemci se mají na co těšit. Chceme tím zvýšit produktivitu práce a tím umožnit našim členům realizovat více instalací,” dodává Hradecký.

„Současná poptávka je pro náš obor skutečnou výzvou. Jak přední světoví, tak tuzemští výrobci tepelných čerpadel intenzivně připravují navýšení výrobních kapacit a rozšiřují své výrobní závody. Jako zásadní také vnímáme potřebu co nejdříve navýšit montážní kapacity, čehož lze docílit pouze masivním vzděláváním nových montážních firem. Aby byl potenciál tepelných čerpadel naplněn na maximum, je nyní potřeba zaměřit podporu na mělkou geotermii, což rozšíří použití tepelných čerpadel země-voda nejen v rezidenčním segmentu, ale zásadním způsobem může pomoci transformaci teplárenství.” řekl Radek Červín, předseda Asociace pro využití tepelných čerpadel.




Štítky: Elektřina Energetika Fotovoltaika Tepelná čerpadla Energie Solární panely
Zdroj: RED