EnergoZrouti.cz

Výrobce elektromobilů čekají žně, Biden chce modernizovat federální flotilu

  
Martin Bárta
26. 1. 2021 ▪ 09:42

Nový americký prezident Joe Biden chystá v USA revoluci. Vyměnit za elektromobily by se totiž podle něj měla celá flotila federálních vozidel, která čítá více jak 645 tisíc automobilů. Některé z nich pocházejí i z konce 80. let minulého století.

Elektromobil Tesla
Elektromobil Tesla
Foto: Dylan Scarsone Apexpixel / Unsplash

Americké výrobce elektromobilů včetně největšího výrobce elektromobilů – společnosti Tesla čekají v příštích letech velké zakázky na dodávky vozů přímo pro americké federální složky. Jen pár dní po nástupu do své funkce totiž americký prezident Joe Biden oznámil, že chce současnou flotilu federálních vozidel nahradit elektromobily.

Více jak 600 tisíc vozidel by mělo být brzy na elektřinu

Nové zakázky pro americké automobilky by tak měly být opravdu rozsáhlé, jelikož vozový park osobních i užitkových vozidel, které spadají pod federální vládu činí něco přes 645 000 vozidel. Hlavní podmínkou u nových vozidel tak bude, aby jejich kompletace probíhala přímo ve Spojených státech amerických.

Právě podmínka amerických vozidel samozřejmě není ničím výjimečným jelikož při nákupu půjde ve velké míře mimo snížení ekologických dopadů i o podporu zaměstnanosti a místních firem. Jelikož ale díly k těmto vozidlům pocházejí i z Evropy, Asie a dalších zemí bude to podpora i pro automobilový průmysl na dalších kontinentech.

Mimo Tesly miliardáře Elona Muska by se na zakázce pro federální vládu mohly podílet i automobilky General Motors či Nissan, které v současnosti ve spojených státech rovněž vyrábějí elektromobily.

Nové elektrické dodávky by měla získat i pošta

Modernizace by se tak v následujících letech mohla dočkat mnoha úřadů mezi nimiž bude i americká federální pošta. Ta má ve své správě více jak 225 000 poštovních vozů přičemž většinu z nich už by opravdu bylo potřeba nahradit.

V případě pošty jde totiž často o vozy Grumman LLV, které jsou již opravdu zastaralé a jejich výroba byla ukončena v roce 1994. Modernizace vozového parku by tak do budoucna mimo úspory emisí mohla přinést i snížení provozních a servisních nákladů na tyto zastaralé vozy.

Mimo pošty se ale dočká výměnu za elektrické vozy i 245 tisíc civilních vozů úřadů a 173 tisíc vojenských vozidel.




Štítky: Elektromobily Joe Biden USA
Zdroj: CNBC, Twitter