EnergoZrouti.cz

Vědci z texaské univerzity vyvinuli novou lithium-iontovou baterii bez kobaltu

  
Martin Bárta
26. 7. 2020 ▪ 07:00

Vědci z univerzity v Texasu přišli s novým řešením Li-ion baterie, která neobsahuje kobalt a zároveň tím není snížen její výkon. Snížením obsahu nebo úplným odstranění kobaltu z baterií se zabývá velké množství vědeckých skupin po celém světě.

Baterie
Baterie
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Vědcům z univerzity v Texasu se nyní povedlo vytvořit novou lithium-iontovou (tedy Li-ion) baterii, která neobsahuje žádný kobalt a zároveň je stejně nebo více energeticky výkonná jako ta s obsahem kobaltu. Nová baterie by tak mohla mít přínos jak pro jejich výrobce, kteří již nyní nemohou plnit své dodávky z důvodu nedostatku tohoto vzácného kovu ale také z lidskoprávních důvodů.

Kobalt je totiž těžen pouze v několika málo lokalitách na světě a to často otroky včetně velkého množství dětských, kteří jsou nuceni k práci v nebezpečných podmínkách dolů bez použití jakýchkoliv ochranných pomůcek.

I proto je odstranění kobaltu z baterií cílem mnoha společností, univerzit a vývojových týmů mezi které patří i společnost Tesla, jež je největším výrobcem elektrických automobilů a tudíž je i její poptávka po kobaltu obrovská. Ta slíbila, že se v budoucnu bez kobaltu ve svých bateriích úplně obejde.

Cena baterií nejen pro elektromobily by se mohla snížit

S odstraněním kobaltu z baterií se také díky jeho vysoké ceně už ze zmíněných etických důvodů sníží cena výroby baterií díky kterým by mohlo dojít i k nižším nákladům na výrobu elektromobilů či bateriových úložišť pro energie z obnovitelných zdrojů.


Vědci z univerzity v texaském Austinu tak nyní mají recept na baterii, která využívá na katody místo kobaltu, který je v nich běžně obsažen až 89% niklu. Použit byl dále také mangan a hliník. Díky většímu obsahu niklu v baterii je navíc možné do ni uložit více energie což může například prodloužit dojezd elektrických automobilů.




Zdroj: University of Texas