EnergoZrouti.cz

V Ostravě vyrostlo největší stanoviště nabíječek elektromobilů na Moravě. Auto nabijí do půl hodiny

  
Martin Bárta
25. 11. 2021 ▪ 15:44

Největší stanoviště nabíječek elektromobilů vyrostlo díky státnímu energetickému gigantu ČEZ na Moravě. Přímo u ostravského obchodního centra si tak zákazníci dobijí svá vozidla snadno během nakupování.

Nabíječky elektromobilů u Outlet Areny Moravia
Nabíječky elektromobilů u Outlet Areny Moravia
Foto: ČEZ

Největší stanoviště nabíječek pro elektromobily vzniklo díky státnímu ČEZu na Moravě. U Outlet Areny Moravia si tak budou moci zákazníci během svých nákupů snadno dobít elektromobil. ČEZ je v současnosti největším provozovatelem nabíjecích stanic v České republice.

Nabíječky nabijí auto dříve než zákazníci nakoupí

Čtyři z dobíjecích stanic, které ČEZ u obchodního domu v Ostravě nainstaloval nabídne standardní dobíjení 22 kW. Další dvě stanice pak umožní zákazníkům ještě rychlejší nabíjení 50 kW. Na těchto nabíječkách tak bude možné většinu kapacity baterie doplnit už během půl hodiny. Než tedy zákazníci nakoupí, bude již jejich elektromobil připravený na další stovky kilometrů jízdy.

„Vybudování nabíječek pro elektromobily bylo v plánu už při výstavbě obchodního centra. K definitivnímu rozhodnutí je realizovat jsme se dostali nyní, tedy v období, kdy bylo investorem rozhodnuto o dostavbě druhé fáze Outlet Arena Moravia,“ řekl Petr Leder, ředitel tohoto ojedinělého obchodního centra na severní Moravě. Doplnil, že význam nabíječek se ještě zvýší příští rok, kdy se počítá s vybudováním sjezdu z dálnice D1.

Nabíječek je zatím pro elektrickou dopravu pomálu

Na území Moravskoslezského kraje, kde se nové nabíječky objevily je už nyní v provozu celkem 44 veřejných dobíjecích stanic ČEZ. 27 z těchto stanic pak nabízí rychlé dobíjení. Ve srovnání s rokem 2019 nabírá instalace nových nabíjecích stanic státního energetického gigantu na tempu. Jen v Moravskoslezském kraji je nárůst o 48 %.

Nabíjecí stanice přímo od distributorů energie ale i dalších firem v Česku zatím přibývají pomalým tempem. To by ale měly změnit dotační pobídky, které připravuje Ministerstvo dopravy. Ty využijí financí z evropského Green Dealu, jež podpoří jak výstavbu nabíjecích stanic, tak i další rozvoj infrastruktury pro bezemisní dopravu.

„Je jasné, že boom elektromobility je tady a výstavba veřejných stanic je zcela nutná pro další rozvoj aktivit v této oblasti. Nákupní centra jsou vhodnými lokalitami, kde budování nabíjecích stanic dává smysl. Lidé v nich tráví desítky minut a současně tam existuje i přirozené zázemí pro řidiče,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.




Štítky: ČEZ Auto Elektromobily
Zdroj: ČEZ