EnergoZrouti.cz

Turecko dokončilo stavbu páté největší klenbové přehrady na světě. Bude dodávat energii pro 2,5 milionu obyvatel

  
Markéta Bártová
29. 11. 2022 ▪ 13:22

Turecká státní agentura dokončila výstavbu páté největší klenbové přehrady na světě. Její turbíny by měly do energetické sítě dodávat elektřinu pro 2,5 milionu místních obyvatel.

Yusufelijská přehrada
Yusufelijská přehrada
Foto: Recep Tayyip Erdoğan

Turecká státní agentura DSI dokončila výstavbu klenbové přehrady na řece Čoroch. Nová přehradní nádrž je díky své výšce 275 pátou největší klenbovou přehradou na světě. Zadržovat by měla až 2,13 miliardy metrů krychlových vody. Současně s novou přehradou je dokončena i výstavba vodní elektrárny, která by měla zajistit elektřinu pro více jak dva miliony tureckých obyvatel.

Výstavba hráze Yusufelijské přehradní nádrže začala už v únoru 2013, její dokončení tak trvalo necelých 10 let. Jeden z hlavních infrastrukturních projektů, které v Turecku v posledních desítkách let proběhly bude velmi významný jak pro zadržování vody, tak i pro výrobu elektrické energie.

Právě elektřiny by měla nová vodní elektrárna, která je součástí přehrady vyrábět dostatek pro více jak 2,5 milionu obyvatel. Výrobu zajistí tři Francisovy turbíny dohromady o kapacitě 558 MW.

Stavba nové přehrady s vodní elektrárnou ale od začátku vzbuzovala i velký odpor, a to hlavně kvůli očekávanému rozsáhlému dopadu na biologickou rozmanitost v oblasti.

V rámci projektu bylo přemístěno více jak 5 800 ovocných stromů a vysídleno množství obyvatel. Celkově projekt včetně další nutné infrastruktury jako jsou mosty, viadukty nebo tunely vyšel na 1,75 miliardy EUR.




Štítky: Voda Turecko Přehrada Výroba elektřiny Vodní elektrárny Elektřina Energetika