EnergoZrouti.cz

Tesla umožní některým majitelům svých vozidel prodloužit dojezd o 80 kilometrů na pár kliknutí

     
Tomáš Jelínek
15. 7. 2024 ▪ 14:30

Pár kliknutí v aplikaci může některým majitelům elektrických vozidel Tesla prodloužit dojezd až o 80 kilometrů. Tesla jim totiž zpřístupní část baterie, která byla dosud uzamčena.

Někteří majitelé Tesly si nyní mohou odemknout delší dojezd vozidel
Někteří majitelé Tesly si nyní mohou odemknout delší dojezd vozidel
Foto: Unsplash

Speciální možnost, jak prodloužit dojezd některých vozidel pro své zákazníky, nyní připravil americký výrobce elektromobilů Tesla. Takzvaný Energy Boost, tedy bezdrátový upgrade, bude ale dostupný jen v USA a jen pro část zákazníků, kteří mají dnes již nevyráběný model.

Tesla umožňuje tento balíček k některým vozidlům zakoupit elektronicky, jak je to u jejich služeb zvykem. Zákazníkům se pak automaticky provede aktualizace vozidla, která jim zvýší dojezd na jejich stávající baterii až o 50 mil (přes 80 kilometrů) za cenu 1 600 dolarů (cca 37 200 Kč).

Speciální upgrade je dostupný pouze pro nyní již ukončený model Y RWD a to navíc pouze v USA. Celý fígl spočívá v tom, že automobilka svým majitelům dovolí „odemknout“ kapacitu baterie, kterou jinak řídící software vozu neposkytuje. I když tak v baterii ještě tato energie zůstává, vozidlo se tváří jako vybité.

Ačkoliv by se mohlo zdát absurdní, že automobilka namontovala do svého vozidla větší baterii, než je dosud možné reálně využívat, důvod k tomu je vcelku jednoduchý. Firma díky tomu mohla model vyrábět a dodávat i přes to, že neměla k dispozici baterii určenou přímo pro tento vůz, a tím pokračovat v prodejích a rychlých dodávkách zákazníkům.

Možnost odemknout prodloužený dojezd tak pravděpodobně využije velká část zákazníků modelu Y, kteří na ni mají nárok. Více jak 80 kilometrů dojezdu totiž ve výsledku prodlouží dojezd modelu na 460 – 500 kilometrů za vcelku přijatelnou částku. Zákazníci, kteří mají na nákup nárok, pak mají zakoupení velmi jednoduché přes standardní aplikaci výrobce.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektromobil Tesla Elektromobilita Dojezd Nabíjení elektromobilů
Zdroj: Tesla



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.