EnergoZrouti.cz

Téměř jako loňský výkon všech fotovoltaik v ČR. Emiráty spouští jednu z největších fotovoltaických elektráren na světě

  
Tomáš Jelínek
19. 11. 2023 ▪ 12:44

Spojené arabské emiráty spouštějí v poušti novou fotovoltaickou elektrárnu. Ta má tak vysoký instalovaný výkon, že by ještě v minulém roce strčila do kapsy všechny tuzemské výrobny.

Obrovské fotovoltaické pole by mohly být řešením pro snižování emisí
Obrovské fotovoltaické pole by mohly být řešením pro snižování emisí
Foto: Unsplash

Spojené arabské emiráty uvádějí do provozu novou fotovoltaickou elektrárnu. Ta by se měla rozprostírat v oblasti Al Dhafra a zabírat více jak 20 km2 poušti. Areál, který se nachází nedaleko města Abú Dhabí by měl poskytovat instalovaný výkon dvou gigawattů.

Jeden z největších projektů, které zatím na světě existují, využívá čtyř milionů solárních panelů s bifaciální technologií, která dokáže poskytnout lepší výkonový potenciál samotných panelů. Instalovaný výkon 2 GW by pak měl pomoci snížit emise oxidu uhličitého o více než 2,4 milionu tun ročně díky tomu, že nabídne čistou energii ze slunce.

Pro představu, podle dat Českého sdružení regulovaných elektroenerge­tických společností (ČSRES), mezi které patří tři tuzemské distribuční společnosti ČEZ Distribuce, PREdistribuce a EG.D byly v polovině roku 2023 k dispozici téměř 3 GW instalovaného výkonu z fotovoltaických elektráren, přičemž za velkou částí z nich stály malé zdroje. Ještě na začátku roku 2022 přitom instalovaný výkon tuzemských fotovoltaických elektráren dosahoval 2,2 GW.

Ačkoliv je samozřejmé, že v tuzemsku není možné, a to rozhodně ani z finančního hlediska stavět podobně velké projekty jako nyní ve Spojených arabských emirátech, porovnání instalovaného výkonu dává alespoň částečně představu o velikosti nové elektrárny.

Plány Spojených arabských emirátů ve výstavbě nových zdrojů energie, ale rozhodně nezůstanou jen u současného projektu. Země by totiž pro dosažení nulových emisí skleníkových plynů do roku 2050 chtěla investovat ještě dalších 54 miliard dolarů, z nichž velká část pravděpodobně do podobných projektů poputuje.




Štítky: Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Solární panely Solární energie Fotovoltaické panely Spojené arabské emiráty